thailand (Foto: Kim Grønnerød)
thailand (Foto: Kim Grønnerød)

Gått på en solsmell? Du er ikke alene

Slik beskytter du deg.

– Det er lett å undervurdere solens styrke. Start solingen forsiktig for å unngå forbrenning – bruk solbeskyttende krem med minst faktor 15 på ubeskyttet hud. Du bør smøre deg med solkrem flere ganger daglig. Også korte opphold utendørs kan gi forbrenning, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Mannen på bildet øverst i artikkelen er i Thailand. Første dag på ferie brukte han sunblock, deretter gikk han over til svakere solkrem. Det gikk som det måtte gå.

Lurer du på hvilken solkrem du skal velge? Les solkremtesten fra i fjor.

Små barn er ekstra sårbare

– Små barns hud er spesielt sårbar for sterk sol. Spedbarn bør unngå soling. Småbarn bør ha klær som dekker større deler av kroppen, eller holdes i skyggen, skriver Folkehelseinstituttet.

Varmen er en påkjenning i seg selv. I sterk sol bør du dekke hodet med et lyst hodeplagg for å motvirke overoppheting, og det er særlig viktig for barn og personer med lite hår.

Unngå overoppheting ved å søke skygge midt på dagen, drikk rikelig med alkoholfri drikke, ta gjerne salttabletter og salt maten.

Les også: OBS! Ikke gjør samme soltabbe som Christin

Saken fortsetter under bildet.

ryggen (Foto: Redd ferien min)
ryggen (Foto: Redd ferien min)

Sjekk UV-indeksen

Søk på ‘uv index’ i app store hvis du lurer på hvor sterk UV-strålingen er der du er. Du kan også få UV-varsel på telefonen. Skriv UV stedsnavn og send til 1963, tjenesten koster tre kroner.

Kreftforeningen har utarbeidet fire solvettregler:

1. Ta pauser fra solen - unngå å bli solbrent

2. Bruk klær, solhatt og solbriller

3. Bruk solkrem med minst faktor 15

4. Unngå solarium - det øker risikoen for føflekkreft

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter