røykebot (Foto: Christian Moen/Tor Byggland)
røykebot (Foto: Christian Moen/Tor Byggland)

Her fikk Nina og Tone røykebot på 2000 kr

– Det er en stiv pris for to røyk, sier nordlendingene.

– Det er greit at de tar seg betalt, men 2000 kroner – og det er etter at de ikke har informert om noen ting. Det er en stiv pris for to røyk, sier Tone Lind og Nina Solbakken.

For få helger siden sjekket tromsøværingene inn på Thon hotell, Vika Atrium, ved Aker Brygge i Oslo. På tross av at de bodde på et røykfritt rom, røyket de i løpet av oppholdet.

– Det var et røykfritt rom, men vi tok bare to-tre røyk. Det må være annonsert om det skal være en bot på det. 2000 kroner var prisen det kosta å bo der, så det blir dobbelt opp, sier Tone Lind.

Les også: Guttegjeng fikk hotellrom med barnesenger og knøttbad

Har lov til å gi bot

Ifølge Forbrukerrådet har Thon hotel retten på sin side når de velger å gi røykebot.

– Damene har gjort noe de ikke skal. Da er det sånn at de må erstatte for ekstra vask på rommet. Det er lov å lage standardregler, men det bør opplyses om på forhånd, sier Martin Skaug Halsos, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet.

Ifølge Tone og Nina stod det ingenting om at de kunne bli bøtelagt.

– Hvis det hadde vært annonsert på nettsidene eller på rommet at det er en bot på 2000 kroner så hadde du vært mye mer forberedt på det, sier Nina og fortsetter:

– Kjører jeg på rødt lys så vet jeg hva boten er. Når jeg gjør et lovbrudd så vet jeg at det er en bot på det. Her er det ingen informasjon på det, derfor lurer jeg på om det er lov, spør hun.

Les også: Jentegjeng fikk hotellsjokk

Saken fortsetter under bildet.

thon-hotel-web (Foto: Skjermdump/Camilla Brække)
thon-hotel-web (Foto: Skjermdump/Camilla Brække)

Må vaske rommet for allergikere

Ifølge administrerende direktør for Thon hotel, Morten Thorvaldsen, har de gitt røykebøter i mange år.

– Hvis du er på et rom hvor du får beskjed om at det er ikke-røyk, så må du betale for deg hvis du bryter forbudet, sier Thorvaldsen.

Siden mange av ikke-røyk-rommene brukes av allergikere, må de vaskes grundig og renses dersom noen bryter røykeforbudet.

– Vi har strenge regler, for det kan ikke henge igjen lukt som allergikere ikke tåler. Vi må blant annet ta ned gardiner og sende de på rens, rense gulvet og sengetøy. Det er en stor operasjon når det blir røyket på rom hvor det er ikke-røyk.

Les også: Nå får trebarnsfamilien kompensasjon for hotell-blemmen

I sommer reiser TV 2 til syden for å redde ferien til folk. Trenger du hjelp? Ring +47 911 46 978 eller +47 971 74 718. Du kan også sende en e-post til reddferienmin@tv2.no.

Se Redd ferien min, sesong 1 her.

– Tydelig skiltet

Tone og Nina ble sinte da de fikk boten fordi de mener det ikke stod skiltet noe sted. Thon-direktøren er av en annen oppfatning.

– Det står skilt på døren og inne i rommet at det er ikke-røykerom. I og med det er så klart er dette prosedyren. Det står at det blir erstatning. Hadde det vært dårlig skiltet hadde jeg forstått frustrasjonen, men det er tydelig skiltet, sier Thorvaldsen.

Ifølge direktøren har alle Thon hotellene hatt bøteordningen i flere år. Summen på 2000 kroner er fastsatt i forhold til kostnader på rens.

– Alle hoteller operer med slike bøter. På Hilton hotel i Roma må du for eksempel betale 150 euro hvis du røyker på ikke-røyk, avslutter Thorvaldsen.

Les også: Lungesyke Weronica havnet på et utrolig skittent hotell

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter