Tyrkias statsminister raser mot Syria

Tyrkias statsminister retter rasende kritikk mot det syriske regimet og kaller nedskytingen av et tyrkisk jagerfly sist fredag for en «fiendtlig» og «avskyelig» handling.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en tale til nasjonalforsamlingen i Ankara tirsdag sa statsminister Recep Tayyip Erdogan også at Tyrkias «rasjonelle reaksjon» på nedskytingen ikke må bli forvekslet med svakhet. Samtidig advarte han om at enhver sikkerhetstrussel fra Syria ved den tyrkiske grensen heretter vil bli besvart, og at reglene for hvordan tyrkiske regjeringsstyrker skal håndtere situasjonen, er endret.

– Tyrkia vil ikke tolerere eller la sikkerhetstrusler fra Syria på grensen stå ubesvart, sa Erdogan, som advarte om at Tyrkias vrede er like sterk som dets vennskap er verdifullt.

Han innrømmer at det aktuelle jagerflyet ved en feiltakelse befant seg i syrisk luftrom en kort stund, men fremholder at dette ikke ga Syria rett til å skyte ned flyet.

– Nedskytingen var ingen ulykke, men skjedde med overlegg, sier Erdogan, som fastholder at Tyrkia i denne saken har retten fullt og helt på sin side. (©NTB)