russerfront
russerfront

Nynazisten Datsik hilste til Breivik fra retten i St. Petersburg

Russeren ga uttrykk for sympati med den norske terroristen mens han ble ført inn i rettslokalet. Se video av hilsenen Datsik ropte ut på norsk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nynazisten Vjatjeslav Datsik, også kjent som «Den røde Tarzan», er tidligere dømt for våpenbesittelse i Norge. Nå står han tiltalt for ran og brannstiftelse i St. Petersburg.

Les også: Russisk nynazist dømt til åtte måneders fengsel

– Tusen takk!

På vei inn i rettssalen mandag sendte Datsik en hilsen til Anders Behring Breivik foran den oppmøtte pressen:

– Anders Breivik! Tusen takk! Hvite ulv, hvit kraft, hvit makt, ropte Datsik delvis på norsk mens han ble ført ut av rettssalen. – Anders Breivik! Tusen takk! Hvite ulv, hvit kraft, hvit makt

De nasjonalistiske ytringene skal ha fortsatt i det lukkede rettsmøtet, melder den russiske tv-kanalen Mir.

TV 2 har tidligere rapportert om kontakten mellom Breivik og Datsik, som skal ha møttes hos den russiske nynazistiske organisasjonen Slavisk Union i Oslo.

Les også: Breivik skal ha møtt Datsik

Påstander om overgrep

Rettssaken mot Vjatjeslav Datsik har pågått i rundt fem år uten avklaring. Han er tiltalt for grovt ran av en mobiltelefonbutikk og for å ha satt en kirke i brann. Han er erklært tilregnelig av retten.

Datsik hevder han blir systematisk slått i fengsel. Advokatene hans mener det foreligger grove brudd på hans juridiske rettigheter.

– Forsvarerne har ikke fått tilgang til ham i isolatet. Vi skal drøfte dette nærmere med ham i pausen. De har sperret oss ute av fengselet, sier advokaten Vadim Degtjarov til Mir.

– Ikke overrasket

Jan Erik Skretteberg, leder i Nye SOS Rasisme, har fulgt med på de russiske høyreekstreme miljøene i flere år. Han er ikke overrasket over den russiske nynazistens budskap til Brevik.

Russiske nynazister har også tidligere uttrykt støtte til Breivik - ikke bare til hans ideologi.

– I disse miljøene har Breivik stor oppslutning. Det er ikke vanskelig å finne eksempler på russere som ikke bare støtter Breiviks meninger, men også handlingene hans, sier Skretteberg.

Manifestet oversatt til russisk

Knapt en måned før ettårsdagen for terrorhandlingene i Oslo og på Utøya er Skrettebergs inntrykk at stadig flere russiske nynazister trykker Breivik til sitt bryst.

– Ja, det ser man. Og så er det verdt å merke seg at Breiviks manifest er oversatt til russisk, som det første språk utenom engelsk, sier han.

Saken mot Vjatseslav Datsik fortsetter torsdag denne uken for lukkede dører. Ifølge russiske medier er det ventet at tiltalte vil bruke alle anledninger han får til å skrike ut sitt ekstreme budskap til de fremmøtte journalistene.