Heikki Holmås (SV) kan miste stortingsplassen i Oslo til Ingvild Reymert som blir lansert som ny listetopp for partiet. (Foto: SCANPIX)
Heikki Holmås (SV) kan miste stortingsplassen i Oslo til Ingvild Reymert som blir lansert som ny listetopp for partiet. (Foto: SCANPIX)

Holmås må kjempe for stortingsplass

Utviklingsminister Heikki Holmås får uventet kamp om SVs eneste sikre plass på Stortinget.

Holmås har sittet på Stortinget siden 2001 og er blitt ansett som favoritten til å toppe partiets liste i Oslo, etter at Kristin Halvorsen varslet sin avgang valgnatta.

– Det er veldig mange som ønsker en kvinne på topp i Oslo. Fylkeslagene må ta ansvar for at SV ikke ender opp med en ren mannsgruppe på Stortinget når de nominerer, sier Kirsten Kvalø i nominasjonskomiteen i Oslo SV til Klassekampen.

Sjekk alle målingene i partibarometeret

Dersom Holmås rykker til topps på SVs liste i Oslo, betyr det at partiet bare vil ha menn på topp i fylkene der de har størst sjanser for å ta mandater ved neste valg.

– Vi bør sette en kvinne på topp. SV er et likestillingsparti og bør derfor jobbe for å ha en stortingsgruppe med både kvinner og menn, sier Trine Østereng, som leder kvinnepolitisk gruppe i Oslo SV.

LES OGSÅ: SV-ungdom vil vrake Giske

Ifølge avisen seiler 28 år gamle Ingvild Reymert opp som utfordrer til Holmås. Hun sitter i dag i Oslo bystyre for partiet.

– Jeg stiller meg til disposisjon, men det må være helt opp til nominasjonskomiteen å bestemme hvordan lista skal se ut, sier Reymert.

Flere meningsmålinger har vist at SV havner under sperregrensen og bare ville fått et mandat dersom det var valg i dag.

Gjennomsnittet av målingene viser imidlertid at SV er over sperregrensen med 4,3 prosent, noe som ville gitt sju mandater.

LES OGSÅ: Erna mest populær

(TV 2/NTB)