england2 copy (Foto: EDDIE KEOGH, © IM)
england2 copy (Foto: EDDIE KEOGH, © IM)

Phil Thompson: – Ville vært urettferdig om vi hadde vunnet

TV 2s gjesteekspert mener England må lære seg å holde på ballen og innrømmer at de fortjente å ryke ut mot Italia.

England tapte straffekonken mot Italia og røk ut av EM i kvartfinalen søndag. Tidligere England-midtstopper Phil Thompson innrømmer at italienerne fortjente å avansere på bekostning av hans hjemland.

- Det var et ærefullt nederlag, hvis du kan kalle det det. Å ta den kampen til ekstraomganger, og så til straffekonk, det var veldig bra. Men hvis vi hadde vunnet ville det vært urettferdig overfor Italia, som var det beste laget, sier Thompson til tv2.no.

Les også: Italia seiret etter straffekonkurranse i Kiev - Young og Cole misset for England

Phil Thompson (Foto: TV 2)
Phil Thompson (Foto: TV 2)

Forsvar, forsvar, forsvar
Italia kunne tatt ledelsen allerede i åpningsminuttene, da Daniele De Rossi forsøkte seg fra distanse, men etter hvert som omgangen begynte å sette seg kom engelskmennene mer og mer med.

TV 2 Play: Se De Rossis suser som startet sjanseorgien i Kiev

- De første fem minuttene av første omgang startet Italia best, men de neste 20 minuttene spilte England veldig bra. De spilte noe av den beste fotballen jeg har sett fra England i turneringen, men etter rundt 25 minutter tok Italia kontroll på kampen igjen. I store perioder av kampen handlet det kun om en ting for England. Forsvar, forsvar, forsvar, analyserer Thompson.

«Three Lions» måtte konsentrere seg om det defensive i store deler av oppgjøret og Thompson mener at spillerne i de bakre rekker kan være fornøyd med innsatsen de gjorde.

- Med all mulig respekt, vi forsvarte oss veldig bra. Spesielt Joe Hart og John Terry var fremragende. Glen Johnson var fremragende og Joleon Lescott og Ashley Cole var også veldig, veldig bra, sier Thompson.

- Tror du at dette var så langt dette engelske laget kunne nå?

- Ja. Ser man på laget, så gjorde vi det veldig bra. Dette har ikke vært den sterkeste England-troppen eller det beste England-laget som har dratt til et mesterskap, mye grunnet skadene på noen av de beste og mest erfarne spillerne, som Jack Wilshere, Frank Lampard, Gareth Barry og Gary Cahill. Alle skadene på disse spillerne gjorde det veldig veldig vanskelig å ha god nok dybde i troppen. Dette var det beste vi hadde, sier den tidligere midtstopperen.

Les også: Her prøver naken England-fan å psyke ut Italias straffetaker

danielederossi
danielederossi

Hyller Steven Gerrard og Scott Parker
Da kampen i Kiev dro ut i det lengste, og kampen begynte å nærme seg både 90 og 120 minutter, var det tydelig at Roy Hodgson ikke kunne styrke rutinen i laget.

- Vi hadde unge spillere å sette innpå, som Walcott og Jordan Henderson. Vi hadde ingen med ry eller erfaring som kunne komme inn i laget og måtte stole på Steven Gerrard og Scott Parker. Begge spilte fantastisk, og Steven Gerrard har vært Englands beste spiller gjennom hele turneringen, men de to var helt knust allerede femten minutter før slutt i ordinær tid, sier Thompson.

Den sentrale midtbaneduoen har begge hatt skader i løpet av sesongen, men uten både Wilshere, Lampard og Barry tilgjengelig var behovet for dem begge prekært for det engelske laget.

- De var ikke slitne bare på grunn av den tøffe kampen mot Italia. Det var på grunn av energi som ble tappet fra tre kamper. De la ned så mye energi og engasjement i de andre kampene. De to «gutta» hadde en fantastisk turnering, sier Thompson.

Steven Gerrard
Steven Gerrard

Les også: – Vi har gjort nasjonen stolt

- Kunne tapt 4-0 mot Tyskland
Det engelske laget gjennomgikk en trøblete oppkjøring med mange skader og managerbytte, men klarte likevel å unngå tap (i ordinær tid) i mesterskapet. Phil Thompson var selv en del av det engelske laget som måtte se seg slått ut av VM i 1982 uten å tape en eneste kamp, men tror hjemlandet ville fått det vanskelig dersom de hadde slått Italia søndag.

- Det er så frustrerende. Det er så frustrerende å dra hjem og tenke på det som kunne vært. De tre kampene i gruppespillet forut for denne kvartfinalen var alle vanskelige, og England gjorde det veldig godt defensivt. De fleste av kampene handlet hele tiden om forsvar, forsvar, forsvar. Hvis vi hadde slått Italia på straffer ville det blitt en ny utmattende opplevelse mot Tyskland på torsdag. Da kunne vi kanskje tapt 4-0. Det er tungt å bare forsvare seg. Du må ha litt mer enn det for å vinne et mesterskap, mener Thompson.

KAMPENS GIGANT: Mario Gómez senket Nederland med sine to scoringer da Tyskland vant 2-1 onsdag kveld. (Foto: Geert Vanden Wijngaert/Ap)
KAMPENS GIGANT: Mario Gómez senket Nederland med sine to scoringer da Tyskland vant 2-1 onsdag kveld. (Foto: Geert Vanden Wijngaert/Ap)

Les også: – Hva har skjedd med fotballstorheten vi en gang så opp til?

- Klarer ikke å holde på ballen
På sine fire kamper i mesterskapet endte England opp med en gjennomsnittlig ballbesittelse på under 40 prosent. Ifølge Thompson er dette hovedgrunnen til at spillerne ble så slitne når kampene begynte å komme tettere og tettere.

- Vårt største problem, som alle har sett, har vært å holde på ballen. Dette gjelder alle kampene, og spesielt i de siste 20 minuttene av kampene. Vi strever med å få tak i ballen og sliter med å beholde den, noe som har vært gjennomgående i hele turneringen. Dette er noe vi må ta tak i og vi må gjøre det som en nasjon, sier Thompson.

Den nå 58 år gamle fotballeksperten, som har spilt 42 A-landskamper for England og også representert landet på yngre nivå mener at dette er noe som må tas tak i på flere steder enn seniornivå.

- Dette gjelder også de yngre lagene nedover i systemene, helt fra akademi-nivå og opp. Dette er noe vi har identifisert og det må læres til de engelske spillerne. Dette har vært et gjennomgående problem, selv under Fabio Capello. Når Roy Hodgson nå får muligheten til å jobbe med spillerne er dette en av de tingene han må ta tak i. Det gjelder ikke bare på A-landslaget, men i alle aldersgrupper. Nå skal vi møte blant annet Polen og Ukraina i kvalifiseringen (til VM i Brasil, red.anm.), og begge disse to lagene har vært bedre enn England på å holde ballen i laget, analyserer Thompson.

HYLLER LAGMORALEN: Roy Hodgson. (Foto: NIGEL RODDIS/Reuters)
HYLLER LAGMORALEN: Roy Hodgson. (Foto: NIGEL RODDIS/Reuters)

Les også: Skuffelse i engelske aviser: «Ashes to Ashleys»

- England har lidenskap og engasjement - selv Norge var bedre enn England på å holde ballen i laget
Roy Hodgsons første kamp som engelsk landslagssjef var mot Norge på Ullevaal i mai, og Thompson mener at man kunne se tendenser til at England ville slite med ballbesittelse i EM allerede for en snau måned siden.

- Du trenger bare å se på kampen i Norge, der England møtte det norske landslaget. Norge holdt faktisk på ballen. De hadde ingen gjennombruddsevne, men de var mye bedre enn England på å holde ballen i laget. Så dette er ikke noe som kun har skjedd i denne turneringen. Det har vært på denne måten i mange år nå. Selv de små nasjonene ser ut til å ha identifisert dette problemet. England er fantastisk når det gjelder lidenskap, engasjement og lyst, men vi må bli bedre til å holde på ballen hvis vi skal konkurrere med de aller beste.

Hart, Walcott, Parker feirer Englands triumf over Ukraina (Foto: Efrem Lukatsky/Ap)
Hart, Walcott, Parker feirer Englands triumf over Ukraina (Foto: Efrem Lukatsky/Ap)

Imponert over Tyskland og Pirlo
På spørsmål om hvem han tror kommer til å stikke av med EM-pokalen, er Thompson klokkeklar.

- Jeg ser på Tyskland som det sterkeste laget. Tyskland er en sterk versjon av Spania. De spanske spillerne er litt lettere, og jeg synes også Tyskland blir bedre og bedre for hver kamp. Jeg tror ikke du vil se Andrea Pirlo få så mye rom mot tyskerne som han fikk mot England. Tyskland sin midtbane vil konkurrere med Italia sin og jeg tror Tyskland er bedre til å holde på ballen enn det Italia er, sier Thompson.

Og nettopp Andrea Pirlo får skryt for sitt mesterskap til nå. Med blendende teknikk, avgjørende pasninger, et flott frisparkmål og gårsdagens «Panenka-straffe» har han vært en av dem som absolutt har satt sitt preg på årets EM.

- Pirlo har vært fantastisk. Han har hatt noen majestetiske forestillinger. Han var god i gruppespillet, fantastisk mot Kroatia da han scoret med det flotte frisparket, og gårsdagens prestasjon mot England var en oppvisning i midtbanespill. Han er 33 år, men han var likevel en av dem som løp mest mot slutten av kampen. Og den straffen. Den vil vi huske i lang, lang tid, avslutter en begeistret Phil Thompson.

Les også: Se Pirlo-straffen som vil gå verden rundt
Les også:Pirlo: – Derfor valgte jeg å chippe

pirlo000000
pirlo000000

Er du enig med Thompson? Må England skifte spillestil for å lykkes? Ta diskusjonen i kommentarfeltet under!