Venstres ledelse Trine Skei Grande, Ola Elvestuen og terje Breivik oppsummerte våren 2012. (Foto: Stian Lysberg Slum/NTBScanpix)
Venstres ledelse Trine Skei Grande, Ola Elvestuen og terje Breivik oppsummerte våren 2012. (Foto: Stian Lysberg Slum/NTBScanpix)

Skei Grande: – Vi går mot en ettpartistat

Etter snart sju år med flertallsregjering, har Venstre-lederen sett seg lei på flertallsregimer.

– En flertallsregjering undergraver demokratiet fordi det undergraver den offentlige debatten og muligheten til å vedta gode forslag i parlamentet, sier Trine Skei Grande (V).

Døra på gløtt

Mandag presenterte Venstre-lederen en liste på 20 punkter hun vil ha gjennomslag for, dersom det blir regjeringsskifte etter neste valg.

Selv om hun helst vil i regjering med Høyre og KrF har partiet satt døra på gløtt for Fremskrittspartiet.

– Venstre ønsker en regjering sammen med Høyre og KrF, men noen av disse punktene er mulig å få til også sammen med Fremskrittspartiet, sier Skei Grande.

LES OGSÅ: Erna på lønnstoppen

– Flertall gir handlingslammelse

Hun ser det imidlertid ikke som noe mål at Norge får en ny flertallsregjering når de rødgrønne går av, snarere tvert om.

– Flertallsregjering fører til fullstendig handlingslammelse, uten nødvendige ønsker om endring. Nå fattes store beslutninger for landet av regjeringens underutvalg som består av fire personer. Når sakene kommer til Stortinget er konklusjonene for lengst tatt. Vi må få de politiske debattene tilbake til det offentlige rom, en flertallsregjering blokkerer nytenkning, sier Skei Grande.

Advarer mot kaos

Næringsminister Trond Giske (Ap) er uenig og advarer mot kaos dersom den rødgrønne regjeringen ikke får fortsette.

– Det siste vi trenger nå, er en regjering som krangler med seg selv om statsbudsjettet og penger. Vi trenger langsiktighet og trygge rammevilkår for bedrifter som møter et Europa i stor krise, sier Giske til TV 2.

Mandag beskyldte han opposisjonen for å snakke norsk økonomi ned. Giske mener opposisjonspartiene sender feil signaler ut til norsk ungdom.

– Opposisjonsledere sier vi knapt nok har vekst i privat sysselsetting når tallene viser at vi er det landet i Europa som har den laveste arbeidsløsheten. I tillegg har vi den sterkeste sysselsettingsveksten i Norge noensinne. Selv i industrien har vi flere arbeidsplasser nå enn vi hadde før finanskrisen. Da er det all grunn til å snakke norsk næringsliv opp, blant annet som signal til norsk ungdom at det er vel verd å ta utdanning og velge en karriere innenfor norsk industri og norsk næringsliv, sa Giske til TV 2.

LES OGSÅ: Giske til opposisjonen: – Slutt å snakk ned norsk økonomi!

Ler av beskyldningene

Venstre-leder Trine Skei Grande ler av beskyldningene fra næringsministeren

– Vi har begynt å bevege oss mot en ettpartistat. Hvis du kritiserer regjeringen snakker du Norge ned, og en skal heller ikke foreslå nye forslag, sier Skei Grande.

Hun mener næringsministeren er for tilfreds med seg selv.

– Trond Giske er verdens heldigste næringsminister. Det går godt for norsk næringsliv i dag, men regjeringen gjør ikke nødvendige grep for fremtiden. Problemet for norsk næringsliv og norske arbeidsplasser er at det ikke satses nok på nødvendig omstilling for fremtiden. Arbeidsplassene må gjøres mer klimavennlige, det satses ikke nok på forskning og innovasjon som kan skape fremtidens arbeidsplasser, sier Skei Grande.

LES OGSÅ: Ny Unge Høyre-leder: – Det viktigste blir å skape et borgerlig prosjekt