Da 18 åringen ble tatt i kontroll, etter bare 14 dager med sertifikatet, ble det en skikkelig nedtur. Det endte med 12 prikker   og farvel til førerkortet. Illustrasjonsfoto. (Foto: UP)
Da 18 åringen ble tatt i kontroll, etter bare 14 dager med sertifikatet, ble det en skikkelig nedtur. Det endte med 12 prikker og farvel til førerkortet. Illustrasjonsfoto. (Foto: UP)

UP er klar - nå skal råkjørerne stoppes

I sommer vil 170 politibiler være i aktivitet - og rundt 40 av dem er sivile.

De vil forsøke å ta den lille gruppen av råkjørere som setter andres liv i fare i løpet av noen hektiske feriemåneder.

– I sommer har vi 170 biler på veiene, og av disse er rundt en firedel sivile biler, sier UP-sjef Runar Karlsen.

I likhet med Trygg Trafikk og Vegdirektoratet oppfordrer UP folk som skal på ferie til å ta det med ro i trafikken, ta hensyn og kjøre med større oppmerksomhet.

Utrykningspolitiet vet det er mye stygg kjøring og kommer trolig i år, som tidligere, til å konsentrere innsatsen på de veiene som har størst trafikk- og ulykkesrisiko.

Del med dine Facebook-venner

– Sommeren er forbundet med høy risiko på veiene. Hittil i år er 77 personer omkommet i trafikkulykker og jeg frykter at dette tallet kan dobles før året er omme, sier Karlsen til NTB.

LES OGSÅ: 203 km/t – frikjent

Analyser som er foretatt i Norge, viser at førere av motoriserte tohjulinger har tolv ganger større risiko for å dø i trafikken enn bilister. Analysen er basert på tall fra samtlige 153 dødsulykker med motorsykkel fra 2005 til 2009.

Halvparten av førerne hadde kjørt motorsykkel i bare én eller to sesonger. Førerne er det Vegvesenet kaller «den utløsende faktor» i 66 prosent av ulykkene.

En tredel av motorsyklistene døde på grunn av at de kjørte for fort, at de var påvirket av rus, eller begge deler.

LES OGSÅ: UP tok flere råkjørere i fjor

I løpet av årets fem første måneder har politiet beslaglagt 1.190 førerkort for fartsovertredelser. Det er 10 prosent økning fra 2011.

– Vi oppfordrer folk til å kjøre i rusfri tilstand og ikke ta unødige sjanser i trafikken. Den dårligste klokskapen i trafikken er alltid etterpåklokskapen, sier UP-sjefen.

Forsiktig kjøring

Direktør Kari Sandberg i Trygg Trafikk ber folk om å tenke seg om i trafikken, og maner til forsiktig kjøring.

– Vi har ikke bestandig så dårlig tid og vi må huske på at det er høy fart som er den viktigste årsaken til de mange ulykkene, sier hun.

Hold avstand og bruk belte. Vær dessuten nøye med å sikre barna i bilen, sier Sandberg til NTB. (ANB-NTB)

LES OGSÅ: I noen land svir det SKIKKELIG å bryte fartsgrensa