sjanseorgie000000
sjanseorgie000000
balo000000
balo000000
Mario Balotelli (Foto: TONY GENTILE/Reuters)
Mario Balotelli (Foto: TONY GENTILE/Reuters)
Joe Hart, engelsk landslagskeeper. (Foto: Adam Davy/Pa Photos)
Joe Hart, engelsk landslagskeeper. (Foto: Adam Davy/Pa Photos)

Italia seiret etter straffekonkurranse i Kiev - Young og Cole misset for England

Ashley Young og Ashley Cole bommet fra elleve meter for Roy Hodgsons mannskap.

England-Italia (0-0 - 2-4 etter straffekonk)

Se kampreferat i videovinduet øverst i saken!

De italienske spillerne holdt hodet kaldest da det gjaldt som mest i Kiev. England hadde overtaket etter at Italia misbrukte sitt andre straffespark, men da Ashley Young og Ashley Cole bommet for «The Three Lions» var det likevel Italia som kunne juble høyest til slutt.

Straffekonkurransen bølget, for etter at Mario Balotelli og Steven Gerrard scoret med de to første skuddene bommet Italias Riccardo Montolivo. Deretter banket Wayne Rooney England foran, før Andrea Pirlo på overlegent vis «Panenka-chippet» inn 2-2.

Les også: Se Pirlo-straffen som vil gå verden rundt

Så startet marerittet for England. Ashley Youngs forsøk fant ingenting annet enn tverrliggeren, og Antonio Nocerino sendte Italia foran med 3-2. Normalt så sikre Ashley Cole gikk fram for å skape balanse i strafferegnskapet, men venstrebackens svake forsøk ble holdt i fast grep av Gianluigi Buffon. Dermed kunne den tidligere West Ham-spilleren Alessandro Diamanti avgjøre for Italia, noe han gjorde med et sikkert straffespark.

young000001
young000001


- Har gjort nasjonen stolt, men drar hjem med knuste hjerter
England må dermed reise hjem fra EM etter kvartfinalen, og kaptein Steven Gerrard føler med lagkameratene.

- Jeg føler med spillerne. Fra første dag har de gitt alt, og det gjorde vi i dag også. Jeg trodde kanskje vi kunne ha hellet vi trengte i straffkonken, men det skjedde ikke, Vi har gjort nasjonen stolt, men igjen drar vi hjem med knuste hjerter, sier Gerrard.

Roy Hodgson måtte dermed tåle sitt første nederlag som England-sjef, til tross for at det hele ble avgjort fra straffemerket.

- Hvis jeg skal være «snill» mot meg selv og laget så var vi i det minste ubeseiret i ordinær tid, men nok en gang må vi dra hjem etter å ha tapt en straffekonk, sa Roy Hodgson på pressekonferansen etter kampen.

I ordinær tid sløste Italia med sjansene, og både Mario Balotelli, Daniele De Rossi og Riccardo Montolivo burde sendt de asurblå i ledelsen. Like før slutt kunne Antonio Nocerino avgjort det hele, men Glen Johnson ble i stedet Englands reddende engel. I ekstraomgangene var lagene slitne, og straffespark må til for å skille de to kamphanene. Der var Italia altså sterkest.

Engelske spillere etter kampslutt (Foto: Anthony Devlin/Pa Photos)
Engelske spillere etter kampslutt (Foto: Anthony Devlin/Pa Photos)

Nils Johan Semb: - Det riktige laget gikk videre
I TV 2s studio eter kampslutt var Nils Johan Semb klar på at det var det riktige laget som gikk videre til semifinalen.

- Hvis vi ser hele kampen og turneringen under ett, gikk det riktige laget videre. Italia var veldig mye bedre enn England. De hadde ekstremt stor ballbesittelse, sjanseovertall, overtall i antall avslutninger og har i tillegg vært gode mot Spania og ganske bra mot Kroatia og Irland. England har jobbet seg inn i mesterskapet og vært litt heldige, så det beste laget gikk videre til semifinale, analyserer toppfotballsjefen.

Den tidligere norske landslagssjefen er også overrasket over at ikke Hodgson hadde en sterkere plan for å ta ut Andrea Pirlo av kampen.

- Det overrasker meg at England ikke hadde et strammere forsvarsspill og tok ut Pirlo, det hadde ødelagt mye av rytmen i det italienske spillet. Pirlo var banens suverene ener, sier Semb.

Overlegen vipp fra Andrea Pirlo (Foto: CARL DE SOUZA/Afp)
Overlegen vipp fra Andrea Pirlo (Foto: CARL DE SOUZA/Afp)

Livlig åpning på kampen
Allerede etter tre minutter kom kampens første avslutningsforsøk, og det var en virkelig perle fra Daniele De Rossi. Skuddet fra 25 meter så ut til å skli av foten på midtbanespilleren, men treffpunktet ble perfekt og ballen gikk i en strålende bue mot Joe Harts lengste stolpe. Den engelske keeperen var sjanseløs, men heldigvis for England traff ballen kun stolpen og gikk ut igjen på banen.

TV 2 Play: Se De Rossis suser som startet sjanseorgien i Kiev

Joe Hart strekker seg etter Daniele De Rossis skuddforsøk. (Foto: TONY GENTILE/Reuters)
Joe Hart strekker seg etter Daniele De Rossis skuddforsøk. (Foto: TONY GENTILE/Reuters)

Minuttet etter var det England sin tur til å få en enorm scoringsmulighet. Høyreback Glen Johnson stod plutselig med ballen i beina på fem-metersstreken og fikk avsluttet. En strålende refleksredning fra Gianluigi Buffon hindret scoring for de hvite.

TV 2 Play: Se Glen Johnsons utrolige sjanse

Etter snaue fjorten minutter var Johnson nok en gang på farlig tokt på høyresiden. Denne gangen traff backen meget godt med et innlegg, og inne i feltet stupte Wayne Rooney gjennom luften for å heade. Forsøket med hodet gikk over mål, men det var tydelig at England-spissen var på hugget.

Balotelli alene gjennom
Etter 25 minutter var Italia farlig frampå igjen. Andrea Pirlos pasning og Mario Balotellis løp lurte Englands offsidefelle og Italias angriper var plutselig alene gjennom mot Joe Hart. Mottaket fra spissen var elegant, men han brukte litt lang tid. Da han skulle avslutte med en vipp over en fremadstormende keeper klarte derfor John Terry å komme seg mellom og blokkere avslutningsforsøket.

TV 2 Play: Se Balotelli alene med keeper

Fem minutter senere var Balotelli nok en gang gjennom for italienerne. Denne gangen avsluttet spissen på volley, men han traff kun rett på Joe Hart.

Welbeck med farlig distanseskudd
Like etter kontret England, og et strålende samspill mellom Wayne Rooney og Danny Welbeck gjorde at sistnevnte fikk løsnet skudd fra like utenfor sekstenmeteren. Welbeck valgte innsiden av foten, men skuddet var ikke godt nok plassert og gikk til side for mål.

TV 2 Play: Se Welbecks skuddforsøk

Åtte minutter før pause var det Italia og Antonio Cassano sin tur til å forsøke seg fra distanse. Italias nummer 10 fikk godt trøkk på forsøket, men Joe Hart var parat og avverget faren.

Omgangens største mulighet for Balotelli
Tre minutter senere oppstod omgangens største sjanse. Et nydelig innlegg fra Andrea Pirlo ble headet tilbake fra Antonio Cassano, og fra fire meters hold fikk Mario Balotelli avsluttet. Spissen kastet seg inn og avsluttet, men en marginal touch fra en engelsk forsvarer fikk hindret baklengsmål og italienerne måtte nøye seg med hjørnespark.

Lagene gikk derfor til pause på stillingen 0-0.

Utrolig De Rossi-sjanse like etter pause
Tre minutter etter hvilen kom Italia til omgangens første sjanse. Et hjørnespark ble halvklarert, og headet tilbake inn igjen mot det engelske målet. På baksiden av det engelske forsvaret hadde Daniele De Rossi lurt seg, og fikk avsluttet upresset fra fem meter. Utrolig nok gikk skuddet utenfor Joe Harts nærmeste stolpe.

TV 2 Play: Se De Rossis utrolige bom

danielederossi
danielederossi

Sjansesløseriet fortsatte
Bare fire minutter senere skapte Italia på ny vanvittige sjanser. Et langskudd fra Daniele De Rossi ble avverget av Joe Hart, og på returen fikk Mario Balotelli muligheten fra fem meter. Også hans forsøk ble avverget av Hart, før Riccardo Montolivo fikk sjansen fra tilsvarende hold. Hans forsøk gikk utrolig nok over mål.

TV 2 Play: Se den vanvittige trippelsjansen

Etter en snau time forsøkte Balotelli seg på ny, denne gangen med en spektakulær brassesparkvariant, men nok en gang måtte Italias nummer 9 se at avslutningsforsøket gikk på feil side av Englands tverrligger.

20 minutter ut i omgangen kom England til sin første mulighet etter hvilen. Et innlegg fra høyre gikk forbi innbytter Andy Carroll og havnet i stedet i beina på Ashley Young som fikk skyte relativt upresset fra rundt ti meter. Skuddforsøket gikk via Ignazio Abate og ut til hjørnespark for Roy Hodgsons mannskap.

TV 2 Play: Se Youngs sjanse

Snaue kvarteret før slutt kunne England fått en ny avslutningsmulighet da et farlig frispark fra Steven Gerrard var nære på å finne luggen til Wayne Rooney. Heldigvis for italienerne traff ikke England-spissen, og ballen gikk i stedet rett i armene på Gianluigi Buffon.

Fem minutter senere var det Italia sin tur til å prøve seg igjen, da innbytter Alessandro Diamanti banket til fra distanse. Venstrefoten til den tidligere West Ham-spilleren er bunnsolid, men Joe Hart hadde god kontroll på avslutningen nede i sitt venstre hjørne.

Stor sjanse for Nocerino - brassemiss fra Rooney
To minutter før slutt kom Italia til nok en farlig avslutningsmulighet. Antonio Nocerino ble spilt gjennom og fikk avsluttet fra sju meter, men en enorm forsvarsinnsats av Glen Johnson fikk blokkert forsøket og Italia måtte nøye seg med hjørnespark.

TV 2 Play: Se Johnsons blokkering

nocerino000000
nocerino000000

På overtid kunne Wayne Rooney blitt den store helten i motsatt ende. En heading tilbake fra Andy Carroll havnet hos Rooney, men brassesparket fra spissen gikk langt over. Det endte derfor 0-0, og ekstraomganger måtte til for å skille lagene.

Slitne bein og bølgende spill i ekstraomgangene
I ekstraomgangene falt den første muligheten til England, og nok en gang var det et farlig frispark fra Steven Gerrard som skapte trøbbel for Italia. Ballen ble liggende i ro foran Buffon i Italia-målet, men Joleon Lescott klarte ikke å få avsluttet. Reprisene viste også at flere England-spillere var i offsideposisjon og at assistentdommeren hadde hevet flagget.

Lagene virket slitne, men da klokken rundet 100 minutter kom Italia til sin første sjanse i ekstraomgangene. Alessandro Diamanti slo et innoverskrudd legg med venstrefoten, og Joe Hart så ut til å kontrollere den utenfor. Englands keeper ble nok derfor overrasket da han oppdaget at ballen traff stolpen, men heldigvis for de hvite slapp man med skrekken.

TV 2 Play: Se Diamantis luring

På overtid i første ekstraomgang var innbytter Theo Walcott på farten, men Arsenal-vingen klarte ikke å bestemme seg for skudd eller innlegg, og det hele endte med et overlegg som ble litt for langt for Andy Carroll. Dermed stod det 0-0 etter første ekstraomgang.

Italia ivrigst i 2.ekstraomgang
Halvveis i den andre ekstraomgangen kom Italia til den første sjansen for omgangen, da Federico Balzaretti fant Alessandro Diamanti med et hardt innlegg fra venstre. Innbytterens avslutningsforsøk var for upresist og gikk langt utenfor England-målet.

To minutter senere trodde Italia at de hadde satt inn den avgjørende scoringen. Samme Diamanti tok seg rundt på høyre og slo inn og inne foran mål stanget Antonio Nocerino ballen i det tomme målet. Uheldigvis for italienerne var innbytteren såvidt i offsideposisjon og assistentdommeren stod helt riktig med flagget i været langs sidelinjen.

Antonio Nocerino og Joleon Lescott (Foto: Vadim Ghirda/Ap)
Antonio Nocerino og Joleon Lescott (Foto: Vadim Ghirda/Ap)

Dermed ble det straffesparkkonkurranse, og der var altså Italia det sterkeste laget. Nå er det Cesare Prandellis mannskap som er klare for semifinalen, der Tyskland står på motsatt banehalvdel.

TV 2 Play: Se hele straffekonkurransen

Lagoppstillingene

England (4-4-2): Joe Hart - Glen Johnson, John Terry, Joleon Lescott, Ashley Cole - James Milner, Steven Gerrard, Scott Parker, Ashley Young - Wayne Rooney, Danny Welbeck

Italia (4-1-3-2): Gianluigi Buffon - Ignazio Abate, Leonardo Bonucci, Andrea Barzagli, Federico Balzaretti - Andrea Pirlo - Claudio Marchisio, Daniele De Rossi, Riccardo Montolivo - Antonio Cassano, Mario Balotelli

Var det fortjent at Italia vant? Har du sympati for England? Ta diskusjonen i kommentarfeltet under!