Paul Joakim Sandøy er valgt til ny leder i Unge Høyre (Foto: Viktor Wiese/Unge Høyre)
Paul Joakim Sandøy er valgt til ny leder i Unge Høyre (Foto: Viktor Wiese/Unge Høyre)

Ny Unge Høyre-leder: – Det viktigste blir å skape et borgerlig prosjekt

Paul Joakim Sandøy (25) fra Molde ble lørdag valgt til ny leder i Unge Høyre.

– Unge Høyre skal skape nye ideer som gjør at en ny Høyre-regjering betyr et reelt skifte i norsk politikk, sier Sandøy til tv2.no.

Den nyvalgte ungdomspartilederen slår fast at han ønsker å påvirke Høyre i store saker som skole og arbeidsliv foran stortingsvalget neste år.

Her er Paul Joakim Sandøys svar i politisk panel

Trenger en visjon

– Å samle de borgerlige ungdomspartiene blir avgjørende og der har ungdomspartiene ledet an, sier Sandøy.

Under landsmøtet til Høyre tidligere i år samlet han representanter for de fire borgerlige partiene til den første politiske debatten om borgerlig samarbeid.

– Det viktigste blir å skape et borgerlig prosjekt. En ny regjering kan ikke bare bli det minste felles multiplum av partiene, det må ligge en visjon i bunn. Det er en slik visjon som mangler hos den rødgrønne regjeringen, sier Sandøy.

LES OGSÅ: Se, de snakker om regjering!

Borgerlig samarbeid

Under landsmøtet til Unge Høyre i helgen er representanter for både Unge Venstre, KrFU og Fremskrittspartiets Ungdom til stede.

– Jeg har samarbeidet utmerket med Henrik Asheim, og gleder meg til å videreføre et godt, borgerlig ungdomssamarbeid med Paul Joakim. Ungdomspartiene på borgerlig side har lenge vist vilje til samarbeid og kompromiss om viktige spørsmål. Nå følger moderpartiene våre etter, og det er bra for landet, sier leder i Unge Venstre, Sveinung Rotevatn til tv2.no.

– Selv om vi ikke er enige om alt, synes jeg det er flott at vi kan ha en såpass hyggelig tine at vi besøker hverandres viktigste møter. Kanskje kan vi også bli enige om mer og kanskje kan vi skape økt forståelse for hverandre på de områdene der vi ikke kommer til å bli enige, sier leder i KrFU, Elisabeth Løland til tv2.no.

– Jeg er overbevist om at det arbeidet ungdomspartiene gjør, vil gjøre det lettere å samles om et bredt borgerlig alternativ. Unge Venstre gikk i bresjen for en bred borgerlig regjering, og at ungdomspartiene besøker hverandres landsmøter, er et symbol på at vi ønsker et samlet alternativ, sier nestformann i FpU, Erik Tørrisen til tv2.no.

LES OGSÅ: Ungdomspolitikere sov i telt for flere boliger

Nytt sentralstyre

Fredrik Punsvik (Østfold) ble valgt til ny første nestleder i Unge Høyre, Serine Jonassen (Rogaland) ble valgt til ny andre nestleder, mens Iris Aunvik (Sør-Trøndelag), Peter Christian Frølich (Hordaland), Maria Göthner (Oslo) og Kristian Tonning Riise (Hedmark) ble valgt til sentralstyremedlemmer i organisasjonen.

Erik Fløan (Nord-Trøndelag) og Marius Hansen (Nordland) ble valgt til medlemmer av landsstyret.

Henrik Asheim, som har ledet Unge Høyre siden 2008 ble takket av som leder.

– Det er alltid vemodig å gå av, men jeg er veldig glad for å kunne overlate et ungdomsparti som er større, bredere politiskog som har blitt det dominerende borgerlige partiet blant ungdom til en ny generasjon Unge Høyre-medlemmer, sier Asheim til tv2.no.

Paul
  Joakim Sandøy (leder), Kristian Tonning Riise (sentralstyremedlem), Maria
  Kristine Göthner (sentralstyremedlem). Peter Christian Frølich (sentralstyremedlem),
  Iris Aunvik (sentralstyremedlem), Fredrik Punsvik (1. nestleder), Serine
  Jonassen (2. nestleder) (Foto: Viktor Wiese/Unge Høyre)
Paul Joakim Sandøy (leder), Kristian Tonning Riise (sentralstyremedlem), Maria Kristine Göthner (sentralstyremedlem). Peter Christian Frølich (sentralstyremedlem), Iris Aunvik (sentralstyremedlem), Fredrik Punsvik (1. nestleder), Serine Jonassen (2. nestleder) (Foto: Viktor Wiese/Unge Høyre)

Unge Høyres historie

Den første formannen i Unge Høyre var Lorentz Vogt, som satt fra 1922 til 1924. Etter det finner man kjente politiske navn som tidligere utenriksminister Svenn Stray (1950-54), tidligere ordfører i Oslo, Albert Nordengen (1954-55) og tidligere statsminister Jan P. Syse (1959-63).

Tidligere Høyre-leder Jan Petersen (1971-73), stortingsrepresentant Per-Kristian Foss (1973-77), tidligere Høyre-leder Kaci Kullmann Five (1977-79) og tidligere stortingsrepresentant Børge Brende (1988-90).

Av nåværende politikere har Høyres nestleder Jan Tore Sanner ledet ungdomspartiet (1990-94), stortingsrepresentant Ine Marie Eriksen (senere Søreide) (2000-04), stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen ble den første lederen i organisasjonen, etter at tittelen ble endret fra formann i 2004 (2004-08), mens Henrik Asheim ledet Unge Høyre (2008 – 2012).