Andreas Halse og Trond Giske (Foto: Christofer Kjos Gabrielsen/TV 2 og Morten Holm/NTB SCANPIX (Montasje))
Andreas Halse og Trond Giske (Foto: Christofer Kjos Gabrielsen/TV 2 og Morten Holm/NTB SCANPIX (Montasje))

SV-ungdom vil vrake Giske

– Det kan virke som Trond Giske er mer opptatt av å posisjonere seg for å bli Arbeiderparti-leder, enn å gjøre noe bra for norsk industri, sier påtroppende SU-leder Andreas Halse.

– Jeg tror en næringsminister fra SV ville gjort en langt mer aktiv jobb for mer industri enn den politikken som føres i dag, sier Halse til tv2.no.

Han nominerer derfor Ommund Stokka som næringsminister Trond Giskes (Ap) arvtaker. Stokka er fagforeningsarbeider i Industri Energi, og har også en fortid i Sosialistisk Ungdom (SU).

LES OGSÅ: Andreas Halse (25) blir ny leder i Sosialistisk Ungdom

– Vilje til å satse hjemme

Halse, som mest sannsynlig blir valgt som leder for SU på ungdomspartiets landsmøtet på mandag, reagerer på at mye av industriproduksjonen flyttes ut av landet.

– Land i Europa opplever store kriser fordi de har sluttet å produsere varer selv. Vi må nå ta den norske produksjonen tilbake og begynne å produsere varer som verden trenger, forklarer Halse.

Det er spesielt aluminiumsproduksjon og fremtidsrettet produksjon av solcellepaneler Halse ser for seg at Norge må satse på igjen.

– Til det trenger vi en aktiv nærings- og industripolitikk, og vilje til å satse her hjemme. Det er mye bedre å satse på norsk energi som skal komme norske forbrukere og norsk industri til gode, sier han.

LES OGSÅ: Trond Giske vil selge SAS

Legger ned industri

– Det kan se ut som næringspolitikken i dag baserer seg på å ikke gjøre noen ting. Man lar den industrien som klarer seg selv fra kvartal til kvartal overleve, men gjør ingenting for å satse på strategisk, framtidsrettet industri, forklarer Halse.

Den påtroppende SU-lederen peker på at næringsminister Trond Giske (Ap) ikke blandet seg inn i Hydro-ledelsens beslutning om å legge ned pressverket ved Hydro Aluminium Karmøy. Etter nedleggelsen har statseide Hydro satset stort på verdens største aluminiumsprosjekt i Qatar.

– Det er rart å investere flere milliarder i et land det ikke går an å organisere seg i fagforeninger. I tillegg er det lite miljøvennlig, forteller Halse og fortsetter:

– Det kan virke som Trond Giske er mer opptatt av å posisjonere seg for å bli Arbeiderparti-leder enn han er for å gjøre noe bra for norsk industri.

LES OGSÅ: Redaktør: Giske nede for telling

Sperregrensen

SU-lederen mener staten absolutt burde gjort mer for å sikre norsk industri.

– Jeg tror det er veldig uforståelig for folk at den norske stat bruker masse penger på å sikre seg luksuseiendommer i London og Paris, mens man ikke kan investere ett øre i framtidsrettet industriproduksjon for å sikre norske arbeidsplasser, norsk verdiskapning og for å løse klimakrisen, sier han.

På gjennomsnittet av meningsmålingene ligger SV på sperregrensen med 4,0, men Halse ser ikke det som en grunn til ikke at partiet ikke skal få en ministerpost til.

– Jeg tror det er summen av vår politikk som avgjør hvor godt vi gjør det på meningsmålinger. Hvis vi kunne gitt en bedre industripolitikk et klart SV-stempel vil folk se at partiet trengs for å sikre norsk industri, avslutter han.

LES OGSÅ: Sjefen for Oslo Børs hardt ut mot Trond Giske