Joe Hart (Foto: DARREN STAPLES/Reuters)
Joe Hart (Foto: DARREN STAPLES/Reuters)

Joe Hart er ikke redd for straffeforbannelsen

– Jeg vil ta straffe mot Italia, sier Englands landslagskeeper

De siste 22 årene har England gått ut av fem store mesterskap etter straffespark-konkurranser. Statistikken daterer seg tilbake til det knusende semifinaletapet for Tyskland i 1990-VM.

Kun én gang har engelskmennene hatt suksess når straffer er blitt avgjørende. Det var mot Spania i åttedelsfinalen på hjemmebane i EM 1996.

Skal trene mer på straffespark
Landslagssjef Roy Hodgson bekrefter at de engelske spillerne skal trene mer på straffespark før søndagens kvartfinale mot Italia i fotball-EM.

Italia har en langt bedre statistikk fra 11-meteren, og Hodgson mener spillerne bør trene på straffer i dagene før kampen. Samtidig vet han at det er vanskelig å forberede seg på mentale presset som kommer akkurat i øyeblikket.

– Vi har jevnlig brukt tid på dette etter treningen, og nå vil vi selvsagt ta det enda mer seriøst. Man håper at det én dag skal gjøre den store forskjellen, sier Hodgson, ifølge Sky Sports.

– Men du kan øve på straffer til kuene vender hjem – det er uansett selvtilliten, fatningen og evnen til å stenge alt annet ute som vil avgjøre om du scorer eller ikke. Noen ganger har vi sett de beste spillerne bomme, mens de du tror ikke er straffeskytere, har hamret dem inn, legger han til.

Les også: Hodgson hyller Englands lagmoral

Faste straffeskyttere

Steven Gerrard (Foto: GLYN KIRK/Afp)
Steven Gerrard (Foto: GLYN KIRK/Afp)
Av spillerne som startet i tirsdagens seier over Ukraina, er Steven Gerrard og Wayne Rooney faste straffeskyttere for klubbene sine. Der har begge hatt perioder hvor de har slitt med oppgaven fra krittmerket:

I 2004 bommet Gerrard på et straffespark som gjorde at Liverpool mistet en plass i mesterligaen. I vår bommet han i straffesparkkonkurransen mot Cardiff i ligacupfinalen. Og i midten av forrige sesong brente Rooney fire av åtte forsøk, selv om han senere satte inn seks på rad.

Noen andre, som James Milner og Ashley Young, har bra statistikk på de få straffene de har tatt.

Les også: Fem nederlendere på Alsakers flopplag

Usannsynlig helt
I tillegg er det i alle fall en på England som ikke er redd for å ta på seg oppgaven med å skyte straffe.

– Jeg vil melde meg frivillig til å ta straffe, 100 % sikkert, sier Joe Hart før kvartfinalekampen.

Selvtillit er viktig for å score straffer, og det ser ikke ut til å være mangelvare for Hart.

– Forhåpentlig går det ikke til straffespark, men jeg har tro på meg selv når det kommer til å ta straffe.

Som målvakt har nok England-fansen et mer berettiget håp om at Hart skal redde eventuelle straffer fra straffespesialistene Italia. Også der er 25-åringen trygg på seg elv.

– Jeg gjør mine undersøkelser, så jeg vet hvor de italienske spillerne skyter straffene sine, sier skuddstopperen.

Det gir et lite håp for England rundt et tema som er blitt en slags nasjonal besettelse.

– Slik er det fordi vi har tapt viktige kamper på straffer. Spørsmålet vil alltid dukke opp for en engelsk landslagssjef, fordi det alltid vil bli gjort sammenligninger med fortiden. Dessverre har vi tapt to viktige semifinaler på straffer, så jeg forventer at dette vil henge rundt meg gjennom hele min tid som landslagssjef, sier Hodgson. (©NTB/TV 2 Sporten)