Så billig og enkel kan campingferien være

Noen oppfinnelser er like geniale etter 50 år.

Ikke klar for campingvogn, og synes telt er litt primitivt? Det finnes klassiske løsninger på utfordringen   og de behøver ikke koste mye penger, heller! Montasje: Fra brosjyrene for Lillebror og Combi Camp
Ikke klar for campingvogn, og synes telt er litt primitivt? Det finnes klassiske løsninger på utfordringen og de behøver ikke koste mye penger, heller! Montasje: Fra brosjyrene for Lillebror og Combi Camp

Vi husker vi fikk demonstrert en flunkende ny Combi-Camp en gang tidlig på 70-tallet, og lot oss imponere av hvor enkelt far kunne slå opp teltet nærmest med én hånd mens han filmet mor med de nye solbrillene i fluktstolen med Super 8-kameraet i den andre hånden.

Teknologien ville liksom ingen ende ta, selv om vi syntes det hele virket nesten overdrevent enkelt. Det kunne da ikke være noen heksekunst å sette opp et telt, syntes vi - helt til vi noen år senere sto rådville i skumringen med et lånt teltprosjekt der et par stenger var bøyd.

Etter den opplevelsen synes vi stadig det er rart at det ikke er flere slike tilhengerbaserte teltløsninger å se i ferietrafikken. Men et søk på nettet viser at det såvisst er håp for rastløse ferienomader med begrenset ingeniørkunnskap - og kanskje et nostalgisk syn på ferielivet.

Sjekk disse - og fortell gjerne om dine egne erfaringer med slike farkoster i kommentarfeltet under!

Del med Facebook-vennene dine!

1971 Combi-Camp 500, kr. 7.000,-

Faksimile: Finn.no
Faksimile: Finn.no

Dette tilsynelatende velholdte eksemplaret av den "originale", danske Combi-Campen, den med buet bunn og knøttsmå hjul, er allerede i entusiastisk eie hos Linda i Sandefjord, som lar en annen entusiast få muligheten da hun selv ikke får brukt den nok.

Se annonsen her:

Etter hva vi har klart å finne av opplysninger så Combi-Campene slik ut helt fra byggestarten i 1963 og frem til 1974, da de ble mer firkantet, og gulvseksjonen ble felt til siden i stedet for i kjøreretningen - med et mer kvadratisk enn avlangt telt som resultat.

Campingdrømmen anno 1971, i form av en klassisk, dansk Combi-Camp. Denne er til salgs i Sandefjord. Faksimile: Finn.no
Campingdrømmen anno 1971, i form av en klassisk, dansk Combi-Camp. Denne er til salgs i Sandefjord. Faksimile: Finn.no

Linda har byttet ut gardinene med nye, men antyder at de gamle og originale kanskje kan være mulige å finne igjen - og er således åpenbart klar over at dette er utstyr som tiltrekker seg original-bevisste entusiaster i større grad enn tilfeldige campere på utkikk etter noe enkelt og billig.

Men det ene behøver jo ikke utelukke det andre...

Les også: Nå får camping-folket spesialtilpasset navigasjonshjelp

1965 Lillebror, kr. 8.500,-

Faksimile: Finn.no
Faksimile: Finn.no

Dansker er gode på camping, men de er ikke enerådende. Og også vi nordmenn hadde egne løsninger for de som ønsket å ta teltet på ryggen på en kjapp og enkel måte, om enn ikke fullt så enkel som den danske, og gjerne ville noen centimeter opp fra den mest jordnære campingopplevelsen. "Lillebror" var et kjent begrep i Norge på 50- og 60-tallet, og her er en slik.

Se annonsen her:

Ifølge fansider på nettet ble Lillebror patentsøkt allerede i 1955, og produksjonen var det faktisk Widerøes Flyveselskap som sto for i sine lokaler på Fornebu. Den lille aluminiumshengeren med oppfellbare endevegger i plywood og overbygg i teltduk var i produksjon fra 1957 til 1971, og det skal til og med ha vært så mange på lager at man kunne kjøpe dem nye i to-tre år til.

Den Widerøe-produserte campinghengeren
Den Widerøe-produserte campinghengeren

Rundt 6.000 enheter ble bygget, visstnok med stort innslag av variasjon fra den ene til den andre, og med chassisnumre som ikke ble tildelt de ferdige vognene i kronologisk orden. Utgaven som annonseres på Raufoss plasserer seg temmelig midt i produksjonsløpet, og sies å være hel og grei - med original takduk medfølgende for den som vil sette alt i opprinnelig stand igjen.

Del med Facebook-vennene dine!

Lillebror har forlengst fått sitt ganske hengivne klubbmiljø i Norge, så hjelpen er nok ikke langt unna dersom du føler at dette er en restaureringsjobb for deg - samtidig som du reiser rundt og kanskje treffer likesinnede.

Les også: Her er bilen nordmenn flest vil ha foran campingvogna