Premier League (Foto: PAUL ELLIS/Afp)
Premier League (Foto: PAUL ELLIS/Afp)

Eksplosjon i tv-inntekter for Premier League-klubbene

Tabelljumboen i 2013/14 sesongen vil motta mer penger enn hva City gjorde for å ta gullet sist sesong.

Kampen om å overleve i Premier League neste sesong har plutselig fått en helt ny dimensjon etter at det britiske teleselskapet British Telecom i starten av juni kjøpte opp store deler av TV-rettighetene til å vise Premier League. Rettighetene er solgt til smått utrolige tre milliarder pund fordelt på tre år. Dette er en økning på 71 prosent. Avtalen vil tre i kraft fra sesongen 2013/14.

£14 mill mer per år
Den nye avtalen er nok gledelige nyheter for både klubbeiere og spillere. Klubbene vil bli tildelt 14 millioner pund mer hvert eneste år til avtalen utløper. Konsernsjef i Premier League, Richard Scudamore, håper derimot pengene vil bli brukt fornuftig.

– Vi går nå inn i en ny periode der Financial Fair Play vil bli innført. Jeg håper pengene vil bli brukt på andre ting enn bare lønninger og spillerkjøp. Dette er en mulighet for klubbene til å forbedre sin egen talentutvikling, og til å oppnå bærekraft, sier han ifølge The Guardian.

Det andre selskapet som sitter på rettighetene er BSkyB som i over 20 år har bygget sin virksomhet på toppfotballen på balløya. De har også beholdt den største delen av rettighetene, og vil vise 116 kamper i sesongen fra 2013/14. BT vil på sin side ha rettigheter til å vise 38 kamper, der 18 av disse er så kallet «first-pick matches», som vil si de mest attraktive kampene.

Les også: Wenger bekrefter: – Van Persie blir i Arsenal

Ikke nødvendigvis positivt
TV2s Premier League-kommentator, Kasper Wikestad tror ikke de nye midlene nødvendigvis vil gjøre økonomien til klubbene bedre på lengre sikt.

– Mer penger til klubbene betyr som oftest mer penger til spillerne. Vi har sett dette før, og det er sjelden at klubb og supportere får noe glede av disse pengene.

Han tror også den nye TV-avtalen vil gjøre det enda mer skummelt å ligge på den nedre delen av tabellen.

– Det kommer til å bli viktigere enn noen gang å holde seg i den øverste divisjonen. Lagene nederst på tabellen kommer til å ta større økonomiske sjanser for å klare å holde seg. Dette kan få fatale konsekvenser dersom de mislykkes, sier han.

Financial Fair Play-modellen som innføres denne sesongen skal regulere europeiske fotballklubbers pengebruk. Wikestad er usikker på om dette vil ha noe funksjon.

– Jeg tror denne modellen kommer til å være full av smutthull, og at den ikke vil ha den effekten den er ment til å ha. Men i forbindelse med de nye midlene som nå kommer inn så blir det spennende å se hvordan den påvirker de engelske klubbene.

Les også:Drogba klar for Shanghai

Har sett det samme hjemme
Wikestad mener vi har her hjemme har sett at en lukrativ tv-avtale ikke nødvendigvis betyr fryd og gammen for klubbene.

– Vi hadde en lignende sak da tv-rettighetene til Tippeligaen ble solgt her hjemme. Likevel ligger klubber som Fredrikstad og Stabæk nede med brukket rygg i dag, avslutter Wikestad.

Kasper Wikestad
Kasper Wikestad