willoch2_570x320.jpg
willoch2_570x320.jpg

Willoch fryder seg over ny høyrebølge

Kåre Willoch (82) surfet selv på høyrebølgen på åttitallet. Nå ser veteranen med glede et Høyre som på ny er i medvind.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

516070

Høyrefolket møtes til landsmøte denne helgen etter en vinter med jevnt gode meningsmålinger. Nesten halvparten av det norske folk tror vår neste statsminister heter Erna Solberg.

Valgforsker Hanne Marhe Narud mener Høyres fremgang kan kalles en ny høyrebølge.

- Høyre har holdt seg stabilt høyt veldig lenge nå og har trukket til seg mange nye velgergrupper. Forskjellen fra sist, i 1981 da høyrebølgen var på topp, er at det andre partiet på høyresiden, Fremskrittspartiet, er en mye større konkurrent for Høyre, sier Narud.

- Dette kommer til å gå bra

Kåre Willoch (82) ser ingen grunn til at høyrevinden skal snu før neste stortingsvalg.

- Jeg ser ingen faremomenter i øyeblikket, men må være forberedt på at Ap, som har en betydelig organisasjon og en veldig pengemakt, vil sette inn svært meget i siste fase før det neste riksvalget. Men jeg ser mye som tyder på at dette kommer til å gå bra, sier Willoch til TV 2 Nyhetene.

Les også: Høyre størst på Stortinget

Vil ikke gi råd til Erna

I flere tiår preget Willoch norsk politikk. I 1981 ble han statsminister for den første rene Høyre-regjeringen siden i 1928, men noen råd til dagens partiledelse, vil 82-åringen ikke gi.

- Nei, jeg deltar ikke i noen slags bakromsaktivitet, langt i fra. Jeg sier hva jeg mener noen ganger, men jeg synes dette går veldig bra. Jeg har stor respekt for den brede dyktighet som preger partiet, sier Willoch til TV 2.

Råd til lederspire

Men landsmøtets yngste delegat, Embla Belsvik (17) som er leder i Sogn og Fjordane Unge Høyre, får med seg noen råd fra en gammel ringrev.

- Stå på! Dette kommer du til å lære mye av, hvordan man organiserer og påvirker. Og så må du studere, masse! Noen sier du må høre på de unge, noen sier du må høre på de gamle, du må høre på alle sammen, er rådet fra Willoch.