mannlige_ordforere_570x321.jpg
mannlige_ordforere_570x321.jpg

Sju av ti ordførerkandidater er menn

En kartlegging politisk.no har gjort, avslører at det langt fra er likestilling på toppen av valglistene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Trodde du at sjansen for at du får en kvinnelig ordfører etter valget var like stor som at ordføreren blir en mann? Da må du tro om igjen. 

- Bygdas fremste mann 

Politisk.no har gått gjennom alle listene de sju største partiene stiller til høstens kommunevalg. Kartleggingen viser at det er langt flere menn enn kvinner på toppen av listene. 

- Det gamle ordtaket om at ordføreren er bygdas fremste mann ser ut til å bli stående ved lag også etter kommunevalget, sier valgforsker Hanne Marthe Narud (UiO) til politisk.no. 

Etter forrige kommunevalg var tre av fire ordførere menn. Kartleggingen vår viser at det ikke ligger an til å bli så store endringer etter høstens valg. 72 prosent av listetoppene til de sju store er menn, mens bare 28 prosent av listetoppene i kommunene er kvinner. 

- Det tyder på at det fortsatt blir mange menn med ordførerkjeder etter kommunevalget, sier Narud. 

Eneste kvinne på topp 

I Røyken kommune i Buskerud er Astrid Høisæther (KrF) eneste kvinne på topp for de sju store partiene. Hun skal kjempe mot Børre Pettersen (Ap),  Tom Erik Hauger (Frp), Rune Kjølstad (H), Ole Eldar Kjølsen (Sp), Anders Nordmo (SV) og Lasse Thue (V) i kampen om å bli ordfører. 

Se TV 2 Nyhetenes reportasje. Reporter Robin Idland Krüger. 

Artikkelen fortsetter under vidoevinduet. 

 

Ingen partier har likestilling 

Fremskrittspartiet har dårligst kjønnsbalanse på toppen av listene. 84 prosent av listetoppene til Frp er menn, mens 16 prosent er kvinner. 

Deretter er det et langt sprang til Høyre og Senterpartiet med 74 prosent menn på topp, mens 26 prosent er kvinner. Venstre har 71 prosent mannlige listetopper, mens 29 prosent er kvinner. 

Arbeiderpartiet stiller med 71 prosent mannlige toppkandidater til kommunevalget, mens bare 29 prosent er kvinner. 

KrF er nest best på likestilling med 66 prosent menn og 34 prosent kvinner, mens SV er best. Med et nødskrik når partiet en kvinneandel på 40 prosent på toppen av sine lister, mens 60 prosent av partiets listetopper er menn. 

Les også: 

  Frp stiller manneliste, Venstre stiller kvinneliste  

SV stiller færrest lister av de største  

- Må bli mer bevisste

narud_web_220x123.jpg
narud_web_220x123.jpg


 

Hanne Marthe Narud, som er en av Norges fremste valgforskere, er bekymret over at partiene ikke har klart å sette flere kvinner på topp av listene. 

- Det er bekymringsfullt og betyr at kvinneandelen vil holde seg ganske stabil også etter neste valg, sier hun. 

Hun mener politikken tjener på en god balanse mellom kjønnene, fordi menn og kvinner prioriterer ulikt. 

- For å gjøre lokalpolitikken mer attraktiv for kvinner, bør partiene tenke på når de legger møtene i kommunestyrene. Mange kvinner mener det er problematisk å være trippelarbeidende der kommunale verv kommer i tillegg til jobb og forpliktelser i hjemmet, sier hun. 

Les også:  

 

Høyre størst på Stortinget