Nå kan du forhåndsstemme: – Ekstra viktig med demokratisk engasjement etter terrorangrepene

Onsdag morgen åpnet valglokalene i Østbanehallen. De to første velgerne sier terrorangrepene ikke har påvirket hvilket parti de stemmer på.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av EIVIND FONDENES og ROBIN IDLAND KRÜGER

Til tross for at valgkampen ikke starter før på lørdag, åpnet valglokalene for forhåndsstemming klokken 10 onsdag morgen. For første gang har Oslo kommune satt opp stemmelokaler i Østbanehallen midt i Oslo sentrum.

Fra i dag, 10. august frem til 9. september har man mulighet til å forhåndsstemme, og TV 2 møtte de to første stemmegiverne få minutter etter at lokalene åpnet.

– Jeg hørte på radioen i dag tidlig at man kunne forhåndsstemme, og jeg synes det er veldig viktig å bruke stemmeretten. Derfor dro jeg ned i dag tidlig, sier Kai Hornnæss til TV 2.

.

Økt støtte til Ap?

Valgorganisasjonen i Oslo kommune har opprettet stemmelokaler flere steder i Oslo som er lett tilgjengelig for folk. Noen av stemmelokalene har også utvidete åpningstider. I Oslo kan velgerne forhåndsstemme i 23 lokaler.

Etter terrorangrepene 22. juli har mange forventet at Arbeiderpartiet vil få økt støtte, både fordi partiet ble direkte rammet av bomben i regjeringskvartalet og angrepet på Utøya, men også på grunn av statsminister Jens Stoltenbergs lederrolle etter angrepene.

Les også: Jens Stoltenberg løfter Arbeiderpartiet til historisk nivå

Dette ser ut til å gi større utslag på stortingsvalgmålingene enn   på kommunevalgmålingene.

De to første velgerne TV 2 snakket med hadde begge bestemt seg på forhånd for hvilket parti de skulle stemme, og fortalte at terrorangrepene ikke hadde endret på dette.

– Jeg har ikke forandret mening i forhold hva jeg hadde tenkt på forhånd. Men jeg tror vi vil se en endring på stemmebarometeret i år, sier Kai Hornnæss til TV 2.

Les også: Stoltenberg-effekten er ikke like sterk ved kommunevalg

Førstemann ut

– Jeg synes det er viktig at man fortsetter som før, at vi må ha et åpent samfunn og bruke stemmeretten vår som vi har gjort tidligere, sier Hornnæss.

forvalg2.jpg
forvalg2.jpg

Han tror terrorangrepene har styrket samholdet i det norske folk.

– Nå kommer det tydeligere fram hva samfunnet kan bære når det er vanskelige ting som skjer. Det tror jeg vil styrke samholdet i Norge, og at dette vil gi en større glede av å stemme på det partiet man har valgt ut. Jeg tror man føler et større samhold i samfunnet etter det som har skjedd, sier Hornnæss.

Les også: Frp har fått sine første stemmer

– Ekstra viktig å vise demokratisk engasjement

– Det er veldig greit å få gjort det. Jeg vet hva jeg skal stemme, og da er det greit å bare gjøre det når man har muligheten her i Oslo sentrum, sier Jan Christian Nielsen. Han var andremann som stemte i Østbanehallen i Oslo sentrum onsdag formiddag.

Etter terrorangrepene 22. juli sa Jens Stoltenberg at Norge ville svare med «mer demokrati og mer åpenhet». Flere politikere har i ettertid ytret ønske om at det norske folk bruker stemmen sin og at det blir rekordoppslutning ved kommunevalget.

.

Nielsen sier det er en selvfølge for ham å stemme ved hvert valg, men at det etter 22. juli er blitt enda viktigere.

– Jeg tenker at det er ekstra viktig å vise demokratisk engasjement. Nå er det en selvfølge for meg å alltid stemme, men jeg gleder meg veldig over at mange flere enn tidligere ser ut til å stemme ved valget i år, sier han.

– Det er alltid viktig med høy valgdeltakelse, men i år er det ekstra viktig etter det som har skjedd, legger han til.

Les også: Sju av ti sier de vil stemme ved kommunevalget

– Håper på historisk mobilisering blant ungdom

Politisk.no har spurt Politisk Panel hva de tenker om valgdeltakelsen ved årets kommunevalg.

– Jeg håper på en valgdeltakelse på mellom 75 og 80 prosent, og en historisk mobilisering blant ungdom. Å slå ring om demokratiet, ved at vi som velgere benytter stemmeretten, er det beste svaret vi kan gi etter terrorbombingen i Oslo og massakren på Utøya, svarer nestleder i Høyre, Jan Tore Sanner.

Også stortingspolitiker Kjell Ingolf Ropstad (KrF) tror ungdommen vil strømme til valglokalene, og at «Sofavelgerpartiet» vil bli årets tapere.

– Spesielt kommer valgdeltakelsen til å øke for de yngste, kanskje får vi ny rekord i valgdeltakelse for førstegangsvelgere? Over hele landet ser vi at ungdommer nå engasjerer seg for oppbygningen av Utøya og for å bekjempe sultkatastrofen på Afrikas horn. Terrorangrepene har vært en vekker for mange, svarer Ropstad.

Les flere svar fra Politisk Panel