rieber_mohn_borgen_570x320.jpg
rieber_mohn_borgen_570x320.jpg

– Arbeiderpartiet presset SV til å inngå kontrakt om eiendomsskatt

Flere sentrale SV-politikere sier de føler seg lurt av Arbeiderpartiet i eiendomsskatt-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SV ble presset av Arbeiderpartiet til å inngå kontrakt om å ikke innføre eiendomsskatt i Oslo ved et eventuelt maktskifte etter kommunevalget 12. september. Det sier sentrale kilder i SV ifølge VG Nett.

Ap forpliktet SV

I begynnelsen av valgkampen skrev Arbeiderpartiet og SV under en kontrakt med Huseiernes landsforbund hvor de lovet at det ikke skulle innføres eiendomsskatt ved et eventuelt maktskifte i Oslo. Ifølge VG sine kilder hadde byrådslederkandidat Libe Rieber-Mohn (Ap) forpliktet seg til å inngå avtalen før hun snakket med SV.

Les også: Ap og SV garanterer at de ikke vil innføre eiendomsskatt i Oslo

Først etter at tid og sted for underskriving var fastsatt, ble SVs ordførerkandidat Marianne Borgen informert av Rieber-Mohn, skriver avisa. Borgen skal ha mottatt en sms om avtalen mens hun satt i et møte.

– Det skjedde veldig raskt. Jeg fikk en tekstmelding mens jeg satt i møtet, men jeg oppfattet dette mest som en gimmick, sier Borgen til VG Nett.

.

SKATT2.jpg
SKATT2.jpg

Avtalen mellom Arbeiderpartiet og SV kom svært overraskende på hele det politiske miljøet i hovedstaden. Frp mente det var ren løgn, og at partiene ikke kunne overholde kontrakten om de skulle gjennomføre alle valgløftene.

Spesielt at SV gikk med på avtalen har vært overraskende. Dette fordi partiet i valgprogrammet for Oslo skriver at gjeninnføring av eiendomsskatt er en prioritert sak, fordi dette vil bidra til å redusere de sosiale forskjellene i Oslo.

Politisk.no har de siste ukene snakket med flere SV-ere som er svært misfornøyde med avtalen i Oslo.

- Truet på plass

Listetoppen til partiet Rødt, Bjørnar Moxnes, mener det er oppsiktsvekkende at det eneste skriftlige løftet fra Arbeiderpartiet og SV før valget handler om å ikke innføre eiendomsskatt, som SV selv går til valg på å innføre. 

I sin gjesteblogg på politisk.no går han til kraftig angrep på de to andre partiene på venstresiden:

  Utdrag fra Gjestebloggen til Bjørnar Moxnes (Rødt):

Oslo Ap og Oslo SV har gitt fra seg et viktig virkemiddel for å ta fra byens rike og gi til byens fattige. Battas trussel om en omfattende kampanje mot eiendomsskatt i sluttspurten, var nok til at de ga seg.

Det vil komme andre saker der vi trenger en venstreside som tør å være venstreside. En lærdom av denne avtalen med Huseiernes Landsforbund, er at Oslo Ap og Oslo SV ikke alene er en garanti for at et nytt flertall også vil føre en ny politikk.

Les også: Gjesteblogg fra Bjørnar Moxnes: Stem for reell kursending!