Ingebrigtsen_Stoltenberg_mo_570x321.jpg
Ingebrigtsen_Stoltenberg_mo_570x321.jpg

Eks-statsråd vil gjøre det verre for småpartiene – vil ha sperregrense ved lokalvalg

Tidligere statsråd i Jens Stoltenbergs første regjering, Guri Ingebrigtsen (Ap),mener småpartiene har for mye makt. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

. 

Ingebrigtsen som var sosialminister i Jens Stoltenbergs første regjering (2000 - 2001). Nå ber hun regjeringssjefen endre valgloven, for å sikre at ikke småpartiene får for stor innflytelse. 

 

Valgvinner uten ordfører

I Vestvågøy gjorde Arbeiderpartiet tidenes beste valg og ble største parti, men måtte likevel se seg forbigått i 

guri_ingebrigtsen_hoyde.jpg
guri_ingebrigtsen_hoyde.jpg

kampen om ordføreren. Høyre kapret ordføreren i et valgteknisk samarbeid med SV, Senterpartiet, Venstre, KrF og De Grønne. 

- Små partier med en og to representanter i kommunestyrene får langt større gjennomslag enn partistørrelsen skulle tilsi. Jeg ønsker at det folket tror de stemmer på er omtrent det de skal få etter valget, sier Guri Ingebrigtsen (Ap) til politisk.no. 

Les også: Knallrøde Odda får ordfører fra Høyre 

Med seksten års fartstid i kommunestyret, åtte av dem som ordfører, mener Ingebrigtsen det blir feil hvis små partier får for stor innflytelse. 

- Det er veldig bra med mange meninger, men når veldig mange små partier med få velgere får stor innflytelse, blir det et demokratisk problem, sier Ingebrigtsen til politisk.no. 

Les også Sandnes-folk raser etter kupp fra Ap og Frp 

- Valget har ikke så stor hensikt

Den tidligere statsråden og ordføreren fra Arbeiderpartiet er betenkt over at valgvinnerne blir satt på sidelinjen, mens de andre partiene kan gå sammen om å kapre ordføreren og andre viktige posisjoner i lokalpolitikken. 

- Når partier med én representant kan kullkaste et helt valg, lager det en fornemmelse av at folk ikke blir hørt og valget ikke har så stor hensikt, sier Ingebrigtsen. 

Les også:  Her er Bergens nye ordfører 

Mens De Grønne kom inn i kommunestyret i Vestvågøy med 94 stemmer, står det ifølge den tidligere Ap-statsråden 140 velgere bak hver av Arbeiderpartiets ti representanter. 

- Man må spørre seg om de små partiene representerer en mening som er så viktig at de skal komme inn med færre stemmer bak seg enn de store partiene. Mitt svar er i alle fall nei, sier Ingebrigtsen. 

Les også: Her er landets eldste og yngste ordfører 

Vil ha lokal sperregrense

Ved stortingsvalget er terskelen høyere for å komme inn, samtidig som det er en nasjonal sperregrense for å være med i fordelingen av de 19 utjevningsmandatene. Nå ber den tidligere statsråden om at regjeringen også vurderer å innføre en sperregrense for på komme inn i kommunestyrene. 

- Det bør bli vanskeligere å komme inn i kommunestyrene. Om det skal være en grense på fire prosent som ved stortingsvalget er jeg usikker på, den bør i alle fall ikke være høyere, men kanskje på en eller to prosent, sier Ingebrigtsen, som understreker at hun ikke har regnet på hvor en slik grense bør ligge. 

Politisk panel svarer:

.

(Artikkelen fortsetter under bildet) 

guri_ingebrigtsen_570x321.jpg
guri_ingebrigtsen_570x321.jpg

Vil ha direkte ordførervalg

I 2003 ble Guri Ingebrigtsen direktevalgt som ordfører i Vestvågøy.  Foran årets lokalvalg ble ordningen med direkte ordførervalg avviklet av den rødgrønne regjeringen, noe Ingebrigtsen mener var et feiltrinn. 

- Det var bra at den ene tunge posisjonen i kommunepolitikken var valgt direkte av folket. Det var da opp til den valgte ordføreren å skaffe seg flertall i kommunestyret, noe som ga et godt grunnlag for en politisk plattform, sier Ingebrigtsen. 

Ett av regjeringens argumenter mot direkte ordførervalg var at det flyttet fokus fra politikk over på personer. 

- Vi kommer ikke unna at det er en del fokus på posisjoner i ordførervalget, men det er ikke så mye politisk fokus når ordningen er avviklet heller, mener Ap-politikeren. 

Les også:

Bodø får ordfører fra Høyre

Ap beholder makten i Skedsmo

 

.