solheim_570x321.jpg
solheim_570x321.jpg

Sverige knuser Norge: Er snillere mot de fattige

Sverige har gjort et historisk rykk og er suverent best på internasjonal utviklingspolitikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

.

Sveriges borgerlige regjering er langt bedre på internasjonal utviklingspolitikk enn de rødgrønne her hjemme. Sverige får 7,7 poeng, mens Norge på annen plass får 7,0 poeng i den siste utviklingsindeksen fra Center for Global Development Studies.

.

hareide.jpg
hareide.jpg

– Norge burde ha toppet statistikken, men sakker i stedet etter på bistand. KrF er skuffet over at de rødgrønne to år på rad har redusert bistandens andel av BNI (bruttonasjonalinntekt, red.anm). De har heller ikke villet være med på å opprette et investeringsfond for de fattigste landene eller å gi dem lettelser i handel, slik vi har foreslått, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Historisk ledelse

Aldri i løpet av de 11 årene indeksen har eksistert, har et land inntatt en så klar ledelse som det Sverige nå gjør på indeksen fra den Washington D.C.-baserte tankesmien.

– Sverige skal være stolte over sitt bidrag. Sverige ligger bra an innen bistand, miljøutslipp og migrasjonspolitikk, men kan gjøre det mye bedre, sier rådgiver David Roodman i Center for Development Studies til den svenske nettavisen Riksdag & Departement.

Ikke samstemt norsk politikk

Utviklingsminister Erik Solheim (SV) sin politiske rådgiver innrømmer at det er et nederlag å bli slått av svenskene i internasjonal utviklingspolitikk.

– Denne rangeringen viser at vi har en jobb å gjøre for å få mer samstemthet i regjeringen. Nettopp derfor har vi nå lagt fram en rapport for Stortinget om hvordan regjeringens samlede politikk påvirker fattige land. Vi som er opptatt av utviklingspolitikk ønsker å påvirke andre departementer til fordel for verdens fattige, men slike endringer kommer ikke over natta, sier politisk rådgiver Arvinn E. Gadgil (SV) i Utenriksdepartementet.

Les også: Audun Lysbakken vil ikke låse seg til regjeringssamarbeid

Landbruket koster Norge

Commitment to Development Index måler ikke bare bistand, men den totale effekten av de enkelte rike landenes politikk på utviklingen i fattige land. Norge er noe bedre enn Sverige på fredskapning og teknologioverføring til fattige land, men blir slått på bistand, innvandring og handel.

– Hovedårsaken til at vi er rangert etter Sverige i denne oversikten, er importvern av hensyn til norsk landbruksproduksjon. Jeg ønsker selvsagt at vi skal importere mer fra fattige land. Men ofte handler ikke dette først og fremst om en teoretisk markedsadgang, men om landene faktisk greier å eksportere, sier Gadgil.

Les også: Her er Stortingets minste parti

Våpen til Pakistan

Sveriges ledelse på indeksen hadde vært enda større om det ikke hadde vært for landets våpeneksport til fattig land. Særlig eksport av våpen til Pakistan som både er fattig og scorer lavt på menneskerettigheter. Sveriges mektige våpenindustri kan gjøre det mulige for Norge å redusere Sveriges ledelse på neste års indeks. Den rødgrønne regjeringen har invitert sine politiske motstandere til å diskutere utviklingspolitikk.

– Neste uke kjører vi full debatt med opposisjonen i Litteraturhuset om nettopp dette temaet. Den debatten gleder vi oss til, sier Gadgil.

Les flere saker fra politisk.no om SV og regjeringen