kristiansen_og_strand.jpg
kristiansen_og_strand.jpg

Her er Kristiansen og Strands terningkast for opposisjonen

Radarparet Kristiansen og Strand triller terning for innsatsen til opposisjonslederne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

.

AV KJETIL LØSET og INGVIL TEIGE STIEGLER

Politisk redaktør Stein Kåre Kristiansen i TV 2 og Dagsavisens sjefredaktør Arne Strand mener det er svært variabelt nivå på innsatsen til de fire politikerne som står i front for hvert sitt opposisjonsparti.

.

De to senior-kommentatorene har tidligere i desember  trillet terningen for den rødgrønne regjeringen i sitt ukentlige program «Kristiansen & Strand» på TV 2 Nyhetskanalen. Nå triller de terningen for opposisjonen på tv2.no.

Erna Solberg (H) Terningkast fem

erna_fem.jpg
erna_fem.jpg

- Erna Solberg har gått fra å være et støvkorn til å bli et stjerneskudd i løpet av overraskende kort tid. Hun er i dag den eneste reelle utfordreren til Jens Stoltenberg som statsminister ved valget i 2013 , sier Arne Strand.

- Men terningkast seks synes jeg blir for høyt. Ut fra gallupen er Erna den mest vellykkede politikeren. Da vi ga Jens Stoltenberg terningkast seks var det på grunn av hans håndtering av den spesielle situasjonen han har vært i dette året, understreker Stein Kåre Kristiansen.

- Erna Solberg har dratt Høyre mot sentrum. Det har hun tjent på.  Høyre tar stemmer både fra Frp og sentrumspartiene, men budskapet har blitt veldig utydelig underveis. Når valgkampen melder seg, kan det vise seg å være en ulempe å ikke være tydelig nok. Erna står for tiden i spagaten med et bein til høyre og et i sentrum og det er ingen gunstig stilling når du skal slåss i en valgkamp, påpeker Strand.

- I kraft av Høyres vekst har Solberg befestet posisjonen som det mest sentrale opposisjonspartiet. Hun er nok på grensen til en sekser, for det er rett og slett imponerende det Høyre har fått til under henne, skryter Kristiansen.

Les også:

Flere artikler om Høyre

.

Trine Skei Grande (V) Terningkast fem

trine_fem.jpg
trine_fem.jpg

- Trine Skei Grande får terningkast fem, mye fordi hun har gjort alle spådommer om at hun ikke ville klare å bære partiet videre etter at høvdingen Lars Sponheim gikk av, til skamme. 2011 ble året der Lars Sponheim ble glemt, og det er ingen som savner ham. Det er det heller ingen grunn til, synes Kristiansen.

- Trine har gjort en kjempejobb ved å vise seg frem og bringe partiet opp igjen, men hun har dratt partiet mot høyre slik at de blir mer likt partiet Høyre.  Hva skal vi egentlig med Høyre light når vi har Høyre, lurer Strand.

- Trine har løftet partiet og skapt noe i Venstre som Lars Sponheim demmet opp for, nemlig entusiasme, påpeker Kristiansen.

- Hun har klart å fylle rommet etter Sponheim og blir sannsynligvis statsråd i en regjering der Erna Solberg er statsminister. Men Trine balanserer utrygt på sperregrensen og Venstre kan igjen falle under streken ved stortingsvalget, spår Strand.

Les også: Velgerne tar bølgen for Erna og Trine

Flere artikler om Venstre

.

Knut Arild Hareide (KrF) Terningkast fire

knutarild_fire.jpg
knutarild_fire.jpg

- Hareide er årets overraskelse. Men han står foran en kjempeutfordring: han må velge side for partiet før 2013. Hans hjerte banker på venstresiden, men hjernen trekker ham mot høyre, tror Strand.

- Knut Arild Hareide har tidvis glitret i debattene, men valgresultatet trekker ned karakteren. Nå skal det legges til at han fikk veldig dårlig tid fra han overtok ledervervet i mai til valget. Men det er et faktum at han som skulle være KrFs redningsmann  gjorde det dårligere ved valget enn forgjengeren noen gang gjorde, minner Kristiansen oss om.

- Historisk har det vært slik at KrF har vært på sitt beste når partiet har stått solid plassert i sentrum, slik at de har kunnet samabeide både med venstresiden og høyresiden. Hareide leder et parti som er splittet i en høyreside og en mer venstreorientert side og får en tøff jobb med å bygge bro mellom fløyene, sier Strand.

- Knut Arild er et friskt pust, og etter det første halvåret som partileder har han uten tvil vist at han har noe på dette nivået i politikken  gjøre, mener Kristiansen.

Les også: Hareide og KrF er populære hos kvinnene

Flere artikler om KrF

.

Siv Jensen (Frp) Terningkast to

siv_to.jpg
siv_to.jpg

- Siv har mislyktes i år, hun har falt ned fra pallen og er ikke lenger en reell statsministerkandidat for de borgerlige, slår  Strand fast.

- Det er nesten vanskelig å forsvare en treer for en partileder som har klart å halvere oppslutningen til partiet sammenlignet med stortingsvalget for to år siden. Håndteringen hennes av de mange vanskelige sakene har vært ødeleggende for hennes autoritet, mener Kristiansen.

- Fallet er veldig stort. Nå skyldes ikke det bare henne, men hver gang Siv har vært på banen med politikk har det ramlet et lik ut av skapet. Det rammer henne som leder. Sivs hovedproblem er at hun mister velgere til Høyre. Skal Frp vokse så må det skje på bekostning av Høyre, sier Strand.

- Selv om hun forsøkte å gjøre det godt igjen med å sette ned et granskingsutvalg, som endte med at hun beklaget partiets håndtering av Birkedal-saken, er det ikke mulig for Siv å komme høyere enn terningkast to. Hun avslutter riktignok året bedre og viser igjen tegn på at formkurven er i bedring, men 2011 ble året der Siv Jensen forsvant som statsministerkandidat, konkluderer Kristiansen.

Les også: Dette er Norges mest irriterende politikere

Flere artikler om Frp