karin_jamtin_570x321.jpg
karin_jamtin_570x321.jpg

Kjernevelgerne svikter Sosialdemokratene

Nå starter maktkampen om hvem som skal overta det kriserammede partiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

.

Sosialdemokratene får historisk lav oppslutning i en meningsmåling SIFO har laget for Svenska Dagbladet. På et halvt år har oppslutningen falt fra 38 til 32 prosent i Nord-Sverige og i Stockholm er det nå bare 14,7 prosent av de spurte som sier de vil stemme på Sosialdemokratene.

.

Velgerne har flyktet

Fredag kveld skrev tv2.no at Håkan Juholt kom til å trekke seg

som partileder. Det skjedde allerede lørdag. Ingen annen svensk partileder har sittet kortere enn Juholt, som skulle redde det kriserammede pariet da han overtok etter Mona Sahlin for 10 måneder siden.

For få uker siden ble Jonas Sjöstedt valgt til ny leder for søsterpartiet til SV, Venstrepartiet. Bakgrunnstallene i SIFO-målingen viser at de har kapret rundt 100.000 velgere som stemte på Sosialdemokratene i 2010. Også Miljøpartiet henter mange tidligere sosialdemokratiske velgere.

Mens Sosialdemokratene tidligere har vært Sveriges suverent største parti, er et nytt politisk landskap i ferd med å vokse frem der de to andre opposisjonspartiene Miljøpartiet og Venstrepartiet tilsammen er i ferd med å bli like store som Sosialdemokratene.

LES OGSÅ: Kolberg om krisen hos Sosserna: - dramatisk, trist, men nødvendig


lena_smedsaas_220x123.jpg
lena_smedsaas_220x123.jpg

- La medlemmene bestemme Nå starter den tøffe kampen om hvem som skal bli Sosialdemokratenes tredje partileder på kort tid. Ingen kandidater peker seg ut. Avisen Dagens Nyheter nevner ni kandidater som kan være aktuelle til å overta.

Et av de første spørsmålene partiet skal ta stilling til, er hvordan de skal velge ny leder. Mangeårig politisk kommentator Lena Smedsaas mener partiet må være modige og la medlemmene få bestemme hvem de mener er best egnet til å ta over partiet.

I en kronikk på Makthavare.se spør hun om de svenske sosialdemokratene er like modige som sitt danske søsterparti. Den nåværende statsministeren i Danmark Helle Thorning-Schmidt ble nemlig valgt av medlemmene.

- Det betyr at partiledelsen må slippe kontrollen og stole på medlemmene. Det skulle få kampen på skinner sosm i et primærvalg og den som blir valgt skulle ha trygg støtte fra et flertall av medlemmene, skriver Smdesaas.

LES OGSÅ:  Vil velgere politikere som i USA

Prosessen avgjør

Den neste lederen i Sosialdemokratene skal lede partiet i det som kalles supervalgåret 2014. Da er det ikke bare valg til Riksdag, landsting og kommuner, men også valg til EU-parlamentet.

Politisk kommentator Lena Melin skriver i Aftonbladet søndag at Hpkan Juholt ikke hadde hatt en sjanse til å bli partileder om Sosialdemokratene hadde valgt en åpen prosess for et år siden. Hun tror derfor valget av hvordan den nye partilederen skal velges blir helt avgjørende.

- Får partiveteranene bestemme kan det bli en person som ble med i SSU (søsterorganisasjonen til AUF red.anm.) som 11-åring, sitter i Riksdagen og trolig også i partiledelsen. Får medlemmene et ord med i laget kan det bli Thomas Bodström eller en annen som står på utsiden, skriver Melin.

Thomas Bodström er tidligere justisminister og forfatter som forlot politikken etter Riksdagsvalget 2010.

LES OGSÅ:  Juholt trekker seg som leder for Sosialdemokratene

- Storhetstiden er over

Den gamle storheten blant politiske partier i Norden er nå inne i en dyp krise. Håkan Juholt ledet partiet i det den erfarne kommentatoren K.G. Bergström beskriver som 303 dager med kaos i Expressen.

- Det er nok sannsynlig at Sosialdemokratene vil gå noe opp igjen, men sosialdemokratiets storhetstid er over i Sverige - akkurat som i Norge for 15-20 år siden. Om Carin Jämtin blir den endelige, nye lederen er for tidlig å si, skriver Terje Knutsen som er førsteamanuensis i sammenlignende politikk ved UiB i politisk panel på tv2.no.

- Stemningsbølgene i politikken svinger, og på sikt vil sosialdemokratene få medvind. Men jeg tror det vil ta tid, partiet og den nye ledelsen er avhengig av å bygge opp tillit hos velgerne. Det er ikke gjort over natten, skriver sjefredaktør i BA, Anders Nyland i politisk panel.

POLITISK PANEL: Vil Sosialdemokratene i Sverige reise seg etter lederbyttet?