susanne_bratlie_200x300.jpg
susanne_bratlie_200x300.jpg

Posten vil kutte lørdagsleveringer

Får tommelen ned både fra Stortinget og samferdselsministeren. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Posten vil droppe levering på lørdager, avvikle bankplikten, legge ned 150 postkontorer og øke leveringstiden for brev. 

 

– Vi sender færre brev

Posten vil kutte ut omdelingen av post på lørdager, fordi folk sender færre brev. 

– Det er snakk om en fjerdedel av det som blir delt ut på ukedagene. Det kan vi la ligge til mandag, sier kommunikasjonsdirektør Elisabeth Gjølme i Posten Norge til TV 2.   

Antall brev folk sender falt i fjor med seks prosent, ifølge årsresultatet til Posten. 

– Vi forventer at fallet blir enda større i årene fremover, og ved å kutte postleveringer på lørdager vil vi kunne spare 300 - 350 millioner kroner, sier Gjølme. 

Det er under et år siden Posten la frem forslaget på å kutte lørdagsleveringer. 

– Det som var veldig viktig sist dette ble diskutert var hensynet til lørdagsavisene. Nå har vi sagt klart fra at vi ønsker å distribuere aviser på lørdager, fordi det er viktig for folk, sier Gjølme. 

LES OGSÅ: Veteraner sier nei til Stortinget 

Kritisk

Susanne Bratli (Ap) i Stortingets Transport- og kommunikasjonskomitè presiserer at avisene var ett av argumentene på hvorfor forslaget ble nedstemt i fjor. 

– Men jeg er fortsatt skeptisk til å kutte brevlevering på lørdager, fordi dette handler om tilbudet til folk, sier hun til tv2.no. 

Heller ikke samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) holder fast ved at folk skal få post levert på lørdagene.

– Jeg er opptatt av at folk skal oppleve posttjenester som er like gode eller bedre i dag, sier Meltveit Kleppa til NTB. 

I løpet av våren legger hun frem en stortingsmelding om Posten. 

- Stortinget vil få anledning til å diskutere forslagene når de behandler stortingsmeldingen, sier samferdselsministeren. 

POLITISK PANEL: Bør butikkene ha åpent på søndager? 

Nestleder i Transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, Bård Hoksrud (Frp), mener at kompromisset med å beholde avisleveringen på lørdager ikke holder når saken skal opp politisk. 

hoksrud_hoyde_200x300.jpg
hoksrud_hoyde_200x300.jpg

– Folk forventer å få posten hjem seks dager i uken, og jeg kan ikke se gode nok argumenter for hvorfor Posten skal droppe lørdagsleveringene, sier Hoksrud til tv2.no. 

Milliardresultat

Kuttforslagene kommer på tross av at Posten Norge mandag la fram bedriftens sterkeste tall på fem år, med et resultat for fjoråret på 1,05 milliarder kroner før nedskrivninger. Det er en økning på 10,4 prosent fra året før, og skyldes i hovedsak effektiviseringstiltak. 

Omsetningen i konsernet økte med 2,4 prosent og nye oppkjøp innen logistikkbransjen tilsier fortsatt vekst, heter det i presentasjonen av resultatene. 

LES OGSÅ: LO-lederen demper forventningene til lønnsoppgjøret