navarsete.jpg
navarsete.jpg

Navarsete markerer Senterpartiets selvstendighet

Partileder Liv Signe Navarsete ber sine partifeller om å søke makt og innflytelse på tvers av partiblokker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Åh, det er godt å være her på landsmøte i dette Senterpartiet sitt utsillingsvindu av en kommune, sa partileder Liv Signe Navarsete da hun hilset landsmøtet fra talerstolen fredag.

Stjørdal, der partiets landsmøte går av stabelen denne helgen, er landets mest folkerike kommune med Sp-ordfører.

Partilederen var i sin tale opptatt av å markere Senterpartiets selvstendighet.

- Et rødgrønt fornuftsekteskap

I sin tale til landsmøtet understreker hun at Senterpartiet er et sentrumsparti. Den rødgrønne regjeringen beskriver hun slik:

- Jeg synes både Jens og Kristin er utmerkede kolleger og venner. Likevel vil jeg nok definere forholdet vårt mer som et fornuftsekteskap enn et kjærlighetsfohold,  sa partilederen. 

- I god Senterpartiånd er det ingen tvang inne i bildet. Vi har funnet sammen i et klar definert mål: å skape og dele verdier i hele Norge.

SE VIDEO: Partileder Liv Signe Navarsete entrer scenen som Rocky

504408

Må være frimodige og søke makt

Hun sier Senterpartiet fortsatt er utålmodige etter å nå sine mål og oppfordrer sine medlemmer til å søke makt lokalt og være frimodige i valg av politiske samarbeidspartnere.

- Vi er like utålmodige lokalt som nasjonalt på å nå målene. Derfor samarbeider vi ute i kommunene med høyresiden, venstresiden og i sentrum. Og det er vi stolt av, Senterpartiet er først og fremst et parti som oppnår politiske resultater, sier Navarsete.

Fire nye rødgrønne år

Selv om det er over to år til neste stortingsvalg, sier Navarsete allerede i dag at det rødgrønne samarbeidet skal fortsette på nasjonalt plan med regjeringssamarbeid med SV og Arbeiderpartiet.

- I 2013 skal vi på nytt gå til valg for felleskapsløsninger, for fire nye år med å bygge landet med et rødgrønt flertall, sier Navarsete.

I møte med pressen etter talen, avviser Navarsete at hun på denne måten låser partiets veivalg.

- Å nei, da kjenner du Senterpartiet dårlig, svarer hun journalisten.

- Erna er fortsatt "Jern-Erna"

Hun tar avstand fra Høyre sentralt og hun avviser at høyreleder Erna Solberg har gått fra "Jern-Erna" til "Myk-Erna".

- Jern-Erna har ikke skiftet ham. Hun har bare puttet jernhånden sin inn i en silkehanske. Men det er ikke alltif at innpakningen forteller noe om innholdet. Høyrepolitikken slår hardt, uansett hvilken hanske Erna har på, sier Navarsete.

Markerer selvstendighet

For å understreke partiets uavhengighet, sammenligner Navarsete politikken med en skitur hun gikk på Filefjell sist helg.

- Det var fint vær, men skarp vind. Det gjorde at sporet blåste igjen. Jeg måtte gå nye spor. Men med jevne mellomrom var det løypestikk, de stod som merkepåler slik at jeg kunne holde rett rett kus. Slik er det også i politikken. Vi skal ikke gå opp igjen de samme sporene. Det er nødvendig å gå nye spor i en ny tid, sier Navarsete.

Vil ha 100 Sp-ordførerere

- Dette landsmøtet er starten på oppturen frem til valget i høst, sa Navarsete.

Og partilederen er svært ambisiøs på partiets vegne. I dag har partiet ordførere i 89 av 430 norske kommuner.

- Ordførerne våre gjør en kjempejobb. Etter valget vil jeg ha flere av dere, minst 100, sier Navarsete.