trine_og_knut_arild.jpg (Foto: Ingvil Teige Stiegler/TV 2)
trine_og_knut_arild.jpg (Foto: Ingvil Teige Stiegler/TV 2)

Tror Navarsete drømmer om sentrumssamarbeid

Senterpartileder Liv Signe Navarsete drømmer seg tilbake til sentrum av norsk politikk. Slik tolker sentrumstoppene landsmøtetalen hennes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.


Venstreleder Trine Skei Grande og påtroppende KrF-leder Knut Arild Hareide fulgte fredag formiddag med på talen på oppfordring fra politisk.no.

De mener Liv Signe Navarsete tar et skritt mot sentrum når hun i sin tale til landsmøtet karakteriserer samarbeidet med Arbeiderpartiet og SV mer som et fornuftsekteskap enn et kjærlighetsforhold.

LES OGSÅ: Navarsete markerer Senterpartiets selvstendighet

Tror hun lengter mot sentrum

- Senterpartiet sitt forhold til KrF og sentrum ligner mer på et kjærlighetsforhold. Jeg har aldri hørt Navarsete så tydelig markere partiet som sentrumsparti, sier Hareide til politisk.no. Han får støtte av Venstre-leder Trine Skei Grande.

- Jeg tolker det som et undertrykt ønske om å komme tilbake til sentrum i norsk politikk, sier hun.

Senterpartiet, KrF og Venstre satt sammen i Kjell Magne Bondeviks sentrumsregjering fra 1997 - 2000. Nå styrer Senterpartiet landet sammen med Arbeiderpartiet og SV. Dét sa Liv Signe Navarsete at de vil fortsette med også etter Stortingsvalget i 2013.

- I 2013 skal vi på nytt gå til valg for felleskapsløsninger, for fire nye år med å bygge landet med et rødgrønt flertall, sa partilederen  i sin tale til landsmøtet.

Artikkelen fortsetter under bildet.    

navarsete1.jpg
navarsete1.jpg

 

Ønsker velkommen tilbake

Men de to partitoppene i sentrum ønsker Navarsete velkommen tilbake dit de mener Senterpartiet hører hjemme.

- Jeg opplever at Navarsete er bevisst på å ikke skyve sentrum fra seg. Det er et positivt signal. Selv om Senterpartiet sitter i regjering og KrF er i opposisjon, er sentrumspartiene vant til å se mulighetene, så vi må se hvordan Stortinget er satt sammen etter valget i 2013, sier Hareide.

Venstreleder Skei Grande mener Navarsete flere steder i talen ga uttrykk for at hun ikke er så fornøyd med alt den rødgrønne regjeringen gjør.

- Det hun fikk mest applaus for var når hun gikk inn for å nedkjempe regjeringens politikk eller endre på ting den rødgrønne regjeringen har gått inn for, sier Venstrelederen.

Som eksempel nevner hun blant annet Navarsetes løfte om å fjerne søknadsplikt for arbeid i våtrom - en reform partiet selv har vært med å innføre.

- Lite nytt

Trine Skei Grande mener Navarsetes tale bød på lite ny politikk.

- Det lignet mest på en tilbudskatalog fra Elkjøp. Det var mye som ble forsøkt solgt på nytt til nye priser, men ikke noe ny politikk, sier Venstreleder Trine Skei Grande.

Erna Solberg: - Positive signaler

Erna.jpg
Erna.jpg

Navarsete ga partifellene ordre om å søke makt ved kommunevalget, uavhenging av hvem de samarbeider med, for å nå målet om å få Senterparti-ordfører i 100 av landets 429 kommuner etter valget.

- Det er et positivt signal at Senterpartiet går bort fra det de sa før valget i 2007 om at det rødgrønne samarbeidet skulle ha forrang, sier Høyreleder Erna Solberg til politisk.no.

Hun tolker signalene i Navarsetes tale som at entusiasmen for det rødgrønne samarbeidet er i ferd med å forsvinne.

Venstreleder Trine Skei Grande lover på sin side Senterpartiet kamp om ordførerkjedene.

- Jeg tror hun kommer til å få en del utfordrere til de ordførerjobbene. Vi skal love Senterpartiet kamp slik at de ikke når målet sitt om å 100 ordførerkjeder, sier Skei Grande.