SV_og_SP.jpg
SV_og_SP.jpg

Lover kamp for lokalsykehusene

SV vil forsvare lokalsykehusene. Den klare beskjeden fra landsmøtet gleder regjeringspartner Senterpartiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dermed står de to partiene sammen mot regjeringsstorebror Arbeiderpartiet i kampen for å bevare fullverdige lokalsykehus med både fødetilbud og akuttberedskap.

- Distriktsmedisinske senter er ikke et godt nok tilbud, sier Geir-Ketil Hansen (SV), som sitter i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Døgnbehandling og breddekompetanse

I helgen vedtok SVs landsmøte en uttalelse om sykehus.

Fra landsmøtets uttalelse:

"Lokalsykehus skal ha døgnbehandling innen spesialhelsetjenesten. Dette forutsetter at det er spesialister med den nødvendige breddekompetansen tilgjengelig på døgnbasis. Rimelig nærhet til sykehus med fødetilbud og kirurgisk akuttberedskap er god kvinne- og familiepolitikk."

- Ingen lokalsykehus skal legges ned, det står også i Soria Moria-erklæringen. Og lokalsykehusene må ha fødeavdeling og akuttberedskap, sier Hansen til politisk.no.

Les også: SV-velgere trives best i regjering

Sp på linje

Senterpartiet vedtok en lignende uttalelse på sitt landsmøte i Stjørdal forrige helg.

- SV og Senterpartiet er helt på linje i denne saken. Og det er jeg glad for. Dette er en uttalelse som også kunne kommet fra Senterpartiet. Vi  går i vår uttalelse lengre i å presisere hva et lokalsykehus skal være, men intensjonen bak uttalelsene er den samme, sier en fornøyd nestleder i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Kjersti Toppe (Sp).

Les også: SV-topper støtter Senterpartiet

- Foretakene må bort

SV og Sp er også enige i at Helse-Norge må organiseres annerledes. De mener helseforetakene må avvikles og at makten skal ligge hos politikerne.

- Foretakene har for stor beslutningsmyndighet om utviklingen av sykehusstrukturen og hvilke tilbud som skal gis hvor, sier Geir-Ketil Hansen.

Også til Arbeiderpartiets landsmøte i neste uke er det fremmet forslag om avvikling av foretaksmodellen. Kjersti Toppe (Sp) håper det blir en grundig debatt.

- Ikke bare om organiseringen, men om hva lokalsykehusene skal være.  Selv om det burde være åpenbart, er det ulike oppfatninger av hva som er minimumskravet for at noe skal kunne kalles et sykehus.  Dette er en stor sak også for Arbeiderpartiet. Jeg vet at det er mange frustrerte Ap-tillitsvalgte rundt omkring, sier hun.

Legger ned fødetilbud

Faren for kutt og nedleggelser er spesielt stor på Vestlandet. Helse Vest vedtok allerede i desember kutte kraftig i tilbudene på lokalsykehusene. Blant annet legger ned fødetilbudet på Nordfjordeid, i Lærdal og Odda. Saken ligger nå på helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsens bord.

Stemningen i Sogn og Fjordane er på kokepunktet.

- Fortsatt tre sykehus i Sogn og Fjordane

- Å legge ned sykehus i Sogn og Fjordane vil være i strid med det landsmøtet har vedtatt.  Vi vil fortsatt ha tre sykehus i fylket, i Førde, Nordfjordeid og Lærdal. Distriktsmedisinske senter er ikke et godt nok tilbud, understreker Geir-Ketil Hansen.

Kjersti Toppe har flere ganger kalt kampen for lokalsykehusene for Senterpartiets Lofoten og Vesterålen. Det vil si en sak de må vinne for å bli sittende i regjering.

-Dette er helt klart like alvorlig for oss som Lofoten og Vesterålen var for SV. Derfor betyr det mye at SVs landsmøte vedtar en uttalelse om sykehus og at de er så tydelige. Det hjelper, sier Toppe til politisk.no, men legger til:

skk.jpg
skk.jpg

- Men vi er småpartiene i regjeringen i forhold til Arbeiderpartiet.

- De kan ikke redde alle

Også politisk redaktør i TV 2, Stein Kåre Kristiansen minner om styrkeforholdet i regjeringen.

- At Liv Signe Navarsete får støtte fra en Kristin Halvorsen proppfull av selvtillit i denne viktige saken er jo hyggelig for Navarsete, men de kan ikke redde alle lokalsykehusene, sier politisk redaktør i TV 2 Stein Kåre Kristiansen til politisk.no.

Og for dét tror han velgerne kommer til å straffe alle regjeringspartiene hardt lokalt.

-  Lokalsykehussaken er vanskelig for det rødgrønne prosjektet, og for Senterpartiet spesielt. Jeg tror at denne saken sammen med monstermastene i Hardanger, kan gjøre at Vestlandet blir helblått ettter valget, sier Kristiansen.