Timo (48) er EUs finske mareritt

EU holder pusten mens finnene går til urnene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ventet at det EU-skeptiske partiet Sannfinnene og partileder Timo Soini (48) vil gå kraftig frem ved dagens parlamentsvalg.

Det kan føre til at landet i teorien ikke bare får en statsminister som er rett ut negativ til EU-medlemskap, men også føre til at arbeidet med en redningspakke til kriserammede Portugal går i vasken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)– Mine motkandidater sier at vi må sitte det ved det store bordet i Europa, der de store beslutningene fattes. Jeg mener vi ikke bør sitte ved det store bordet og ta alle regningene, sier Soini i et intervju med britiske Sunday Telegraph.

Olli advarte

Finland er nemlig det eneste landet hvor slike redningspakker til andre medlemsland kan bli lagt frem for avstemning i parlamentet. Utfallet av dagens valg er dermed avgjørende for å unionens planer om å hale i land Portugal, som befinner seg på dypt vann, og skape  en mer stabil gjeldssituasjon.

Det er ikke mer enn en uke siden finnene fikk en advarende pekefinger av landsmannen Olli Rehn, som er EUs kommisær for økonomiske spørsmål og pengepolitikk.

– Jeg stoler på at Finland vil vise ansvarlighet og støtte det finansielle hjelpetitlaket for Portugal. Dette er nødvendig for å sikre finansiell stabilitet i Europa og Finland, og for å sikre økonomisk vekst, sier Rehn.

Han møter liten forståelse hos Soini:

– Festen er over. Hvorfor skal vi bla opp for noen andre? Vi vil ikke la andre melke finske kuer, sier Soini.

Siden forrige valg har Sannfinnene firedoblet sin oppslutning.

LES OGSÅ: Jevnt foran valget i Finland

– Mer nasjonalistisk

Enkelte analytikere forventer uansett utfall en hardere tone også på andre områder overfor EU:

– Det er uvisst om Sannfinnene faktisk blir valgvinnere, men jeg tror vi uansett vil få en mer nasjonalistisk, konservativ og mindre EU-orientert regjering i Finland, sier seniorøkonom Carsten Brzeski i ING til Reuters.

I den siste meningsmålingen offentliggjort før valgdagen, på statskanalen YLE/FST5 torsdag, hadde Samlingspartiet en knapp ledelse på 21,2 prosent.

Det er ventet at partileder Jyrki Katainen, som også er finansminister, vil forhandle bredt om en rekke mulige koalisjoner. Statsminister Mari Kiviniemis Centern har 18,6 prosents oppslutning i den siste meningsmålingen.

For de største opposisjonspartiene er oppslutningen i hver ende 18 prosent for Socialdemokraterna, mens Sannfinnene har 15,4 prosent.

Valglokalene stenger klokken 19, norsk tid. Samtidig offentliggjøres valgdagsmålingen.

¿ Du kan følge valget på hjemmesidene til Finlands Svenske Television (FST5) ›