Skei_Grande_Scanpix2_570x321.jpg
Skei_Grande_Scanpix2_570x321.jpg

Omkamp om datalagringsdirektivet

EU-kommisjonen kritiserer datalagringsdirektivet i en ny evaluering. Trine Skei Grande (V) varsler omkamp

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en ny evaluering av datalagringsdirektivet (DLD) sier EU-kommisjonen at de frykter lagringen av digitale trafikkdata kan svekke personvernet. Kommisjonen ønsker nå en konsekvensutredning av direktivet.

Vil ha omkamp også i Norge

Vårt naboland Sverige har nå valgt å utsette innføringen av DLD i ett år, mens forfatningsdomstoler i Tsjekkia, Romania og Tyskland har avvist den nasjonale lovanvendelsen. Nå kritiserer EU-kommisjonen direktivet.

– Det er en seier for individets integritet at EU-kommisjonen nå tar selvkritikk for dette hårreisende direktivet og innser at det har klare svakheter, sier Trine Skei Grande, leder for Venstre.

LES OGSÅ: Ap og Høyre enige om datalagringsdirektivet

Klare svakheter

I rapporten kommer det frem at det er store forskjeller mellom landene i forhold til hvem som har tilgang til dataene og prosedyrer for hvordan politi- og påtalemyndigheter får utlevert dem, skriver finnmarken.no.

Kommisjonen vil nå komme med et revidert forslag som skal behandles av Europaparlamentet og ministerrådet.

– I evalueringsrapporten står det at direktivet viser klare svakheter når det kommer til personvern, harmonisering og kostnader for operatørene. Det burde være grunn nok til å skrote direktivet, sier Skei Grande.

Hun preiserer også at direktivet bryter grunnleggende med prinsippet om at du ikke skal overvåkes dersom du ikke har gjort noe ulovlig.

LES OGSÅ: Dette betyr datalagringsdirektivet for deg

Avviser kritikken

DLD har fått stor oppmerksomhet etter at det ble vedtatt som et kompromiss mellom Høyre og Arbeiderpartiet for et par uker siden.

Første nestleder i Transport- og kommunikasjonskomiteen, Anne Marit Bjørnflaten, avviser Skei Grandes kritikk.

Bj_rnflaten3_206x300.jpg
Bj_rnflaten3_206x300.jpg

– Kritikken fra EU-kommisjonen går på forhold som har vært veldig viktig for oss hele tiden. Dette er ting som allerede er ivaretatt i den norske varianten av DLD, sier Bjørnflaten til politisk.no.

Hun påpeker at det er svært strenge regler som gjelder for å hente ut informasjon.

– Det er strenge personvernregler og det er krav til strafferammen i saken.

Ikke aktuelt å vente

Motstanderne av DLD ville at stortingsbehandlingen av direktivet skulle vente til EU-kommisjonens evaluering forelå. Bjørnflaten sier at dette aldri var aktuelt.

– Det var viktig for oss å få på plass et regelverk som regulerer dette nå, derfor var det ikke et alternativ å vente.

Evalueringen tar opp forhold som kan føre til endringer i direktivet. Bjørnflaten sier at eventuelle endringer vil bli tatt stilling til når de måtte komme.

Historisk

Venstres 1.nestleder, Helge Solum Larsen, mener det er historisk at EU tar selvkritikk på denne måten.

– Det er beklagelig at ikke Arbeiderpartiet også tar innover seg virkeligheten, men holder fast ved at alt kan løses, sier Solum Larsen til politisk.no.

Solum Larsen mener at det ikke er mulig å gjennomføre datalagringsdirektivet uten at det vil få store konsekvenser for personvernet.

– Se på land som Tyskland, Tsjekkia og Romania. Der har forfatningsdomstolene vedtatt at dette strider mot grunnloven.