Mj_sPersen1_570x320.jpg
Mj_sPersen1_570x320.jpg

Fra hanekam og RV til ordførerkandidat for Ap

Marte Mjøs Persen hadde tidligere Bergens største hanekam og var bystyremedlem for RV. I dag er hun medlem i sentralstyret, ordførerkandidat og leder for Arbeiderpartiet i Bergen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som ungdom var Mjøs Persen aktiv i det kulturelle miljøet i Bergen. Hun spilte fagott i symfoniorkestret og hadde venner som spilte i punkband. Her ble hun for første gang politisk engasjert.

Morsrollen ga politisk engasjement

–   Vi kjempet for å få ungdomshus i Bergen, men så mye dypere enn det stakk det ikke. Det var en kulturell greie, sier Mjøs Persen.

Det var først da hun ble mor i 1997 at den politiske interessen for alvor våknet til live.

Den utløsende faktoren var noe så enkelt som at hun ønsket seg barnehageplass.

–  For meg var det et ideologisk veiskille hvor jeg valgte den retningen som sto for barnehageplasser for alle.

Møtte virkeligheten

Som bystyrerepresentant for RV, som det het da, i perioden 2003-2007 møtte hun virkeligheten.

Persen_543x400.jpg
Persen_543x400.jpg

–Motivasjonen min er å få til endringer, da var ikke RV riktig sted. De drev med demonstrasjonspolitikk og fremmet forslag etter forslag bare for å markere at de var uenige. Slik ville ikke jeg jobbe.

Mjøs Persen påkeker også at hun var mer radikal den gang, men at hjertet hennes fortsatt er solid plantet på venstresiden av norsk politikk.

–Det er selvfølgelig enkelte ting jeg har endret mening om også. Når det kommer til utenrikspolitikk er jeg ikke lengre så bombastisk i mine uttalelser. Også når det gjelder oljevirksomhet har jeg endret mening. Med nye muligheter for teknologi er jeg ikke lengre i mot en konsekvensutredning i Lofoten og Vesterålen.

Vil ha gjennomslag

I RV opplevde hun og ikke komme noen vei med politikken. I 2008, bare noen få måneder etter hun gikk ut av RV, meldte hun seg inn i Arbeiderpartiet.

–Det er det største politiske partiet i Norge. Det er klart jeg vil jo ha gjennomslag for politikken og da er Arbeiderpartiet et godt politisk verksted.

Hun peker på at det er et parti med mange forskjellige mennesker og at politikken dermed favner bredt i befolkningen.

Kometkarriere

I Bergen Arbeiderparti har hun klatret svært raskt i gradene.

Til høsten er hun ordførerkandidat i Bergen og under landsmøtet i april ble hun valgt inn i sentralstyret.

Hvordan har du klart å klatre så rakst i Arbeiderpartiet?

–Jeg er grundig og tydelig på hva jeg mener, det er nok de to tingene som har gjort at jeg har blitt tatt så godt i mot. Det er ingen som er usikker på hva jeg mener om ting. Jeg gjør ting fullt ut.

Brenner for Bergen

Selv om hun nylig ble valgt inn i sentralstyret og ser på dette som en mulighet for å påvirke også nasjonalt, ligger målsetningene hennes først og fremst i Bergen.

–Jeg har sterke ambisjoner for Arbeiderpartiet i Bergen. Vi satser og jobber for å bli det største partiet. Klarer vi det er vi klare for å styre Bergen.

Det skader derimot ikke å ha muligheten til å påvirke også nasjonalt og det er særlig kollektivtransport som opptar det ferske sentralstyremedlemmet.

Hun mener at den sterke befolkningsveksten som er ventet i storbyene de neste 20 årene krever planlegging og samarbeid.

–Vi fikk til et kjempeviktig vedtak på landsmøtet som handler om å satse på kollektivtransport. Vi samarbeider med de andre store byene og vi er enige om at vi trenger større investeringer på kollektivtransport.

Ingen ny snorklipper

Bergen kommune har et parlamentarisk styresett og ordføreren i byen blir ofte sett på som en snorklipper, mens de politiske spørsmålene håndteres av byrådslederen.

Mjøs Persen frykter derimot ikke at hun vil få en slik rolle, men mener at ordføreren kan ha en viktig rolle.

–Jeg er ikke redd for å være tydeligere enn hva andre ordførere har vært.

Hun påpeker at ordførerens rolle er å være en god møteleder og samtidig sørge for åpne diskusjoner.  Videre mener hun at det er for mange møter som foregår i det lukkede rom og dette ønsker hun å endre.

Ordførerkandidaten tror Ap har en god sjanse i Bergen i det kommende valget.

- Jeg har troen på at vi kan vinne valget i Bergen, og hvis vi vinner så ser nok bergenserne meg som ordfører, sier den den tidligere RV-eren.