siv_jensen_stoltenberg_scan_570x321.jpg
siv_jensen_stoltenberg_scan_570x321.jpg

Krever at Stoltenberg beklager

Statsminister Jens Stoltenberg  må beklage at han nektet kong Harald å dele ut Krigskorset med sverd på frigjøringsdagen 8. mai.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frp-leder Siv Jensen mener det er sterkt kritikkverdig, mens lederen av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Ine Marie Eriksen Søreide (H) ber statsministeren forklare seg for Stortinget.

- Meget oppsikstvekkende

Det er  Dagbladet som tirsdag skriver at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) skal ha hindret kong Harald i å dele ut Krigskorset på veterandagen søndag 8. mai.

- Det meget oppsiktsvekkende og veldig uheldig dersom avisens fremstilling av at kongen selv har hatt et ønske om å være tilstede stemmer, sier Eriksen Søreide.

Frp-leder Siv Jensen mener det er sterkt kritikkverdig at statsministeren skal ha nektet kongen å delta under utdelingen av Krigskorset.

- Soldatene har kjempet for Kong Harald og det ville selvsagt vært helt naturlig at han delte ut medaljene. Jeg mener det er på sin plass å kreve at Stoltenberg beklager dette, sier Jensen.

Øverstkommanderende

Kongen er øverstkommanderende for forsvaret og fire stjerners general.

- Når forsvarssjefen ble bemyndiget av kongen til å dele ut Krigskorset, betyr det at det er egentlig er kongen som skulle stått for utdelingen, sier Eriksen Søreide til politisk.no.

Les også: Dagbladet: - Nektet Kongen å dele ut Krigskorset

- Stortinget har aldri gitt regjeringen fullmakt til å nekte kongen, som øverste kommanaderende for det norske forsvar å dele ut medaljer til norske soldater, sier Frp-lederen.

- Mottagerne av Krigskorset burde fått den anerkjennelsen. Det er naturlig at kongen deler ut en slik utmerkelse, sier Eriksen Søreide.

Les også gjestebloggen: Konge og fedreland

Krever forklaring

Onsdag møter statsministeren i Stortingets spørretime. Lederen av utenriks- og forsvarskomitéen mener det er naturlig at statsministeren forklarer seg om hvorfor han ikke ønsket at kongen skulle dele ut krigskorset.

- Det kommer en spørretime i Stortinget i morgen med statsministeren til stede. Det er naturlig at han der gir en forklaring på hvordan han skal ha nektet øverstkommanderende for norske styrker å dele ut utmerkelsen, sier Eriksen Søreide.

- Ikke regjeringens dag

Statsminister Jens Stoltenberg ønsker så langt ikke å kommentere saken, men forsvarsminister Grete Faremo (Ap) sier regjeringen var vertskap for markeringen av veterandagen. Det reagerer opposisjonen på.

- Dette er ikke regjeringens markering, dette er veterandagen. Dette skulle man ikke gjøre politikk av, dette handler om å hedre noen, uavhengig av hvem som sitter med regjeringsmakt, sier Eriksen Søreide.

Les også: Kongen var heller ikke tilstede da Krigskorset ble delt ut i 2010

Også Kristelig Folkepartis nestleder Dagrun Eriksen synes det er uheldig at regjeringen ønsker å lage politikk av utdelingen.

- Regjeringen skal ha ros for å lage en markering for veteranene våre, men det er i beste fall en miosforståelse av at dette er regjeeringens dag. Det er nasjonens dag, sier Eriksen.