stoltenberg_og_jensen_570x321.jpg
stoltenberg_og_jensen_570x321.jpg

Stoltenberg la seg flat i Stortinget

- Det er helt åpenbart at vi skal finne en annen arbeidsdeling neste år, sa statsminister Jens Stoltenberg i spørretimen onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge Dagbladet ble kongen lei seg fordi han ikke fikk delta på veterandagen og utdelingen aværesbevisningen Krigskorset med sverd til norske veteraner. Tirsdag sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) at dette var en arbeidsfordeling han og kongen hadde blitt enige om. I dag gjør statsministeren helomvending og sier at kongen fra nå av skal inviteres til Krigskorset-seremonier.

Ble grillet

Klokken ti onsdag formiddag møtte statsministeren til den muntlige spørretimen i Stortinget.

- Hvorfor ba ikke statsministeren kongen om å delta, spurte Fremskrittspartiets leder Siv Jensen.

- Vi har vært opptatt av å få på plass en arbeidsdeling som viser anerkjennelse til soldatene. Det har også vært et formål at stortinget og regjeringen, som har vært politisk ansvarlig skal være tydelige på vår støtte og ha anledningen til å gi uttrykk for anerkjennelse av norske soldater og veteraner. Derfor la vi opp til at på veterandagen skulle forsvarssjefen overrekke medalje og så skulle det være en tale fra Stortinget og en fra Regjering, sa statsministeren.

- Jeg må gjenta spørsmålet, for det oppfatter jeg at statsministeren ikke vil svare på. At Stortinget støtter soldatene som er i tjeneste for Norge, står jo ikke i veien for at kongen kan delta. Hvorfor anmodet ikke statsministeren kongen om å delta?

- Det var denne arbeidsdelingen vi var enige om. Vi gjorde det på samme måte i fjor. Jeg ser at det har skapt mye strid, det gjorde det ikke i fjor. Det synes jeg er synd, for det vi ønsker er en samstemt anerkjennelse av veteranene og der har kongen selvsagt en plass. Den arbeidsdelingen vi hadde i år, var ikke god. Derfor gjør vi det annerledes neste år, sa Stoltenberg.

Vil ha klarere svar

Frp-leder Siv Jensen var imidlertid ikke fornøyd med statsministerens svar i Stortinget.

- Det er fint at statsministeren mener han har gjort en feil, men vi vil gjerne vite om han ønsket at kongen skulle delta eller ikke. Det fikk vi ikke noe klart svar på.  Stoltenberg bør svare klart på spørsmål han får i Stortinget, sier Frp-leder Siv Jensen til TV 2 Nyhetskanalen.

Også Venstre-leder Trine Skei Grande er kritisk til måten statsministeren forholder seg til spørsmål på.

- Han svarer ikke på noen av de spørsmålene han fikk i stortingssalen i dag, sier Skei Grande til politisk.no.

Høyre-leder Erna Solberg er enig.

- Det er etter hvert ganske vanlig at Stoltenberg svarer på noe annet enn det han blir spurt om, sier Solberg.

- "Helt feil" er dekkende

I stortingssalen ville en samlet opposisjonen ha klare svar. Per Kristian Foss (H) og KrF-leder Knut Arild Hareide ga statsministeren honnør for å innrømme feil.

- Statsminister er sitert på "Det ble helt feil", og det er dekkende for alt som ble sagt fra regjeringens representanter i går, sa Foss.

- Jeg er glad for at statsministeren innrømmer feil og sier at dette ble galt, dette ble direkte dumt, sa Hareide.

Og statsministeren gjentok:

- Det er helt åpenbart at vi skal finne en annen arbeidsdeling neste år.

- Har satt kongen i en umulig situasjon

Hareide mente statsministeren hadde satt kong Harald i en vanskelig situasjon.

- Når statsministeren tar opp med kongen at han ikke ønsker at han skal delta, blir det umulig for kongen å si noe annet enn at han er enig. Forstår statsministeren at han har satt kongen i en umulig situasjon, spurte Krf-lederen.

- Kongen er opptatt av at dialogen mellom ham og statsministeren skjer i fortrolighet, og det er jeg også. Det er riktig som kongen sier, at vi var enige om arbeidsdelingen. Og så har jeg gitt uttrykk for at striden som har oppstått, understreker at vi må ha en annen form ved neste anledning der kongen er tilstede og overreker medaljene som er tildelt av kongen i statsråd. Utover mener jeg at det  ikke riktig av hensyn til dialogen å gå inn i enkeltheter i det, svarte Stoltenberg.

Også på pressekonferansen etterpå gjentok Stoltenberg at han skulle ha gjort ting på en annen måte.

- I ettertid kan man alltid spørre seg hvorfor man ikke så det på forhånd. Jeg er opptatt å ha evnen til å kunne lære og se at ting som var riktig i fjor kan være feil i år, sa statsministeren.