jens_montasje_kongen_570x321.jpg
jens_montasje_kongen_570x321.jpg

Jens vil ikke si unnskyld til kongen

Opposisjonen er tilfreds med at statsministeren legger seg flat, men mener kongen fortjener en unnskyldning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Stortingets spørretime onsdag la Stoltenberg seg flat og innrømmet at han hadde gjort en tabbe. På direkte spørsmål fra KrF-leder Knut Arild Hareide om statsministeren forstår at han har satt kongen i en vanskelig situasjon, kom det imidlertid ikke noe klart svar.

Kongen må følge statsministeren

En samlet opposisjon er tilfreds med at statsministeren har lagt seg flat og innrømmet at han gjorde en tabbe da kongen ikke ble invitert til utdelingen av æresbevisningen Krigskorset på veterandagen 8. mai.

Men de mener samtidig at Stoltenberg burde bedt kongen om unnskyldning.

- Kongen kan ikke si at han ønsker å komme når statsministeren ikke gir uttrykk for at han ønsker kongens tilstedeværelse, sier Knut Arild Hareide (KrF)  til politisk.no.

Den ferske KrF-lederen mener kongen har vært raus med Stoltenberg, som nå har snudd og innrømmet at han har gjort en feil.

- Det eneste som gjenstår nå er at Stoltenberg gir en beklagelse til kongen, sier Hareide.

Les også: Stoltenberg la seg flat i Stortinget

Vil ikke beklage

På direkte spørsmål fra TV 2 nekter imidlertid statsministeren å gi kongen noen beklagelse.

- Fortjener ikke kongen en unnskyldning?

- Det jeg har sagt er at vi ønsker å legge enda bedre til rette for at kongen kan gi anerkjennelse og støtte til soldatene og han gjør en fantastisk innsats som han har gjort over mange år, svarer Stoltenberg. TV 2s reporter Geir Solås Moen gjentar spørstmålet:

- Fortjener kongen en unnskyldning?

- Det han fortjener er at vi legger til rette for at dette kan skje i gode og verdige former, sier Stoltenberg.

Se intervjuet med Stoltenberg:

517042

- For lite og for seint

Statsministeren utviste svært dårlig skjønn da han skjøv kongen til side, mener TV 2s politiske redaktør, Stein Kåre Kristiansen. Og måten Stoltenberg har håndtert saken etterpå har gjort saken verre, både for ham selv og for regjeringen.

- Opposisjonen må trekke innrømmelsen ut av ham, og Stoltenberg er ganske halvhjertet i sin botsøvelse. Han legger seg akkurat flat nok til at han regner med at vinden skal løye og saken skal gå over, sier Kristiansen. Han mener Stoltenberg håndterer saken med en blanding av arroganse og stakkarslighet. Og det kommer for seint.

- Stoltenberg skulle ikke ha ventet, han skulle ha innrømmet feilen allerede i går. Dessuten bør han gjøre noe han ennå ikke har gjort, nemlig å be kongen om unnskyldning for at han satte kongen i en svært vanskelig situasjon, sier Kristiansen. 

En umulig situasjon

Også under den muntlige spørretimen ble statsministeren konfrontert med at at han har satt kongen i en svært vanskelig situasjon.

- Forstår statsministeren at han har satt kongen i en umulig situasjon, spurte Knut Arild Hareide.

- Kongen er opptatt av at dialogen mellom ham og statsministeren skjer i fortrolighet, og det er jeg også. Det er riktig som kongen sier, at vi var enige om arbeidsdelingen. Og så har jeg gitt uttrykk for at striden som har oppstått, understreker at vi må ha en annen form ved neste anledning der kongen er tilstede og overreker medaljene som er tildelt av kongen i statsråd. Utover mener jeg at det  ikke riktig av hensyn til dialogen å gå inn i enkeltheter i det, svarte Stoltenberg.

Venstre ikke invitert

Stoltenberg har flere ganger sagt at veterandagen 8. mai var en markering for Storting og regjering, men Stortingets minste parti, Venstre, var ikke invitert til markeringen.

- Vi plukket opp arrangementet via media. Forsvaret var kjappe til å gi oss plass, men for meg fremstod dette som et rent Arbeiderparti-arrangement, sier Venstres leder Trine Skei Grande til politisk.no.

Hun får støtte fra Høyreleder Erna Solberg som mener organiseringen av veterandagen var kaotisk.

- Det har vært mye snubling i hvem som var invitert og ikke. Dette bør regjeringen rydde opp i og sørge for at alle blir invitert til denne type markeringer, sier Solberg til politisk.no.