revidert1024_570x320.jpg
revidert1024_570x320.jpg

- Et budsjett kjemisk fritt for politikk

Opposisjonen etterlyser politikk og prioriteringer i regjeringens reviderte nasjonalbudsjett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen er for flinke til å spare, mener Frp.

- De er veldig opptatt av å vise at de klarer å komme under handlingsregelen. Her er det en voldsom sparing. Det er tydelig at de er opptatt av å spare, men folk flest kommer til å få det tøffere. Senest i går fikk man jo beskjed fra Norges Bank at renta kommer til å gå opp. Så folk flest kommer nok til å oppleve ikke mye glede av dette budsjettet. sier Ulf Leirstein, finanspolitisk talsmann for Fremskrittspartiet. Han savner prioriteringer og politikk fra regjeringen.

Les også:

- For lite til vei og bane

- En del av de akutte, virkelig store utfordringene de har, gjør de ingen ting med. Dette er vel det reviderte budsjettet jeg har sett de siste fem- seks årene som er omtrent kjemisk fritt for politikk og for prioriteringer, og dette preger jo regjeringen. Vi har sagt lenge at det må et klart løft til på vei- og jernbaneinvesteringer. Når regjeringen nå kommer mer 186 millioner, så er det å kaste blår i øynene på folk. Mener man noe med satsing, må det satses betydelig mer på dette området. Og politiet blir ikke nevnt med et ord, sier Leirstein.

Han får støtte fra Venstres finanspolitiske talskvinne, Borghild Tenden.

- Det er altfor lite til vei og jernbane. Vi har store utfordringer, spesielt i de store byene våre. Kollektivsatsingen som alle partiene har vedtatt på landsmøtene, ser vi ikke et snev av. Det synes jeg er synd, sier hun til TV 2.

Høyre: - Som ventet

Høyre er ikke overrasket over regjeringen.

- Det er i grunnen som ventet, men jeg ser at de bruker de store pengene på å øke de offentlige utgiftene, mens de senker ambisjonene for etterutdanning av lærere. Og de bruker ikke mer på vei enn det de bruker på å ansette nye byråkrater i Nav. Så jeg savner prioriteringene som kan bidra til å bygge Norge for fremtiden. Der mener jeg regjeringen svikter, sier Jan Tore Sanner, nestleder og finanspolitisk talsmann i Høyre.

- Det er rimelig politikk-fritt sånn slik vi ser det. Det vi er veldig skuffet over, er at det er lite satsing på kunnskap. Det er stadig flere som ønsker å ta høyere utdannelse i dette landet, og vi ser ikke snev av satsing på kunnskap og kompetanseløft for lærere. Og så er det ikke noen gode miljøsatsinger sett fra Venstres side, sier Tenden.

KrF savner rusløft

Heller ikke Kristelig Folkeparti er fornøyd. De etterlyser blant annet et løft for rusmisbrukere.

- Når vi har 4000 som står i behandlingskø for sitt rusmisbruk og det ikke gjøres én ting for å rette på det, så er det en av de akutte tingene de kunne gjort noe med, men som man lar være å gjøre. Ellers konstaterer jeg at regjeringen synes NSB går så bra at man tar 100 millioner kroner i økt utbytte, og det synes jeg er interessant, sier Hans Olav Syversen, parlamentarisk leder og finanspolitisk talsmann i KrF.

Se video: Opposisjonens reaksjoner på revidert nasjonalbudsjett (reporter Geir Solaas Moen)

517454