hagen_narud_aalberg_570x320.jpg
hagen_narud_aalberg_570x320.jpg

- Frp må slutte å rope på Hagen

En ekstra dose med Carl I. Hagen i valgkampen vil neppe stanse velgerflukten fra Fremskrittspartiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To av landets fremste valgforskere Hanne Marthe Narud og Toril Aalberg tviler på at en ekstrainnsats fra Hagen vil løfte partiet i valgkampen.

- Is i magen

Tirsdag fikk Fremskrittspartiet med 14,5 prosent sin laveste oppslutning på 10 år i stortingsbarometeret fra TNS Gallup.

- Jeg tenker vel at det er egentlig for jævlig, fordi vi skulle ha gjort det langt bedre, sa Hagen til TV 2, mens flere partiveteraner ba om at formannen gjennom nesten 30 år måtte få en mer sentral rolle i valgkampen.

- Jeg tror Fremskrittspartiet gjør lurt i å ha litt is i magen, sier valgforsker Hanne Marthe Narud ved UiO til politisk.no.

Les også: Carl I. Hagen får massiv støtte

Siv eller Carl

Valgforsker Toril Aalberg ved NTNU i Trondheim tror det kan bli et problem  dersom Hagen blir for synlig sammenlignet med partileder Siv Jensen.

- Det bør være tydelig hvem som er leder i partiet, sier Aalberg til politisk.no.

Hun minner om at Hagen er ordførerkandidat i Oslo, men tror ikke det løser Frps problemer med lav oppslutning dersom han tar for stor plass frem mot høstens valg.

- I det øyeblikket Hagen breier seg for mye kan det gå på integriteten løs for Siv Jensen, sier Aalberg.

Les også: Folk flest flykter fra Frp

Frp satser på eldre

Denne uken fremmet Fremskrittspartiet 30 forslag i Stortinget for en mer verdig eldreomsorg. Partiet kaller planen tidenes mest omfattende eldreplan, og satser på verdighet i eldreomsorgen som en av sine viktigste saker foran valget.

- Det tror jeg er et smart trekk. Mange velgere vil nok synes at dette er en viktig sak, sier Hanne Marthe Narud.

Økt fokus på eldreomsorg kan bety at Fremskrittspartiet vil forsøke å hente velgere fra Arbeiderpartiet, tror de to valgforskerne.

- Fra Frps ståsted så vil det være mer ønskelig å vinne velgere fra Arbeiderpartiet på helse og omsorg enn å konkurrere med Høyre om de velgerne de har mistet de siste månedene, sier Toril Aalberg.

Neppe rekord for Erna

Junimålingen viste at Høyre ved et stortingsvalg i dag ville slått sin egen valgrekord fra 1981 et 0,1 prosentpoeng og fått 31,8 prosent. Aalberg er i tvil om Erna Solbergs tropper klarer å holde et så høyt nivå helt til valgdagen.

- Jeg blir overrasket om Høyre får over 30 prosent ved kommunevalget til høsten, men jeg tror at de kommer til å gjøre et godt valg, sier Aalberg.

Med et Høyre på 31,8 prosent og et Frp på 14,5 på stortingsmålingen i juni, lurer Hanne Marthe Narud på hvor sterk høyresiden kan bli.

- Det er mye som minner om Høyrebølgen på 80-tallet, i tillegg til at Fremskrittspartiet står langt sterkere enn de gjorde den gang, sier hun.