Høybråten kritiserer forskuddsavviklingen av siviltjenesten

Dagfinn Høybråten (KrF) kritiserer regjeringen for å iverksette avvikling av den sivile verneplikten før Stortinget har vedtatt den. Helt nødvendig, mener Knut Storberget (Ap).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Saken ble kjent fredag da Aftenposten.no omtalte en innkallingsstopp sendt fra siviltjenesteadministrasjonen på Dillingøy til norske organisasjoner.

– Selv en flertallsregjering kan ikke opptre som lovgivende forsamling og gjennomføre en lovendring før Stortinget har vedtatt den og før den har vært på høring. Regjeringen må trekke tilbake dette brevet, som i praksis iverksetter lovendringen, sier KrF-stortingsrepresentant Dagfinn Høybråten til NRK.

Justisminister Knut Storberget (Ap) sier at saken er sondert i regjeringspartiene og at departementet er i gang med å forberede et lovforslag.

– Det har vært nødvendig å forberede organisasjonene, slik at loven faktisk kan tre i kraft fra 1.1 2012 og folk ikke blir kalt ut til siviltjeneste unødvendig, sier han.

Antallet personer som har gjennomført siviltjeneste har gått ned de siste årene, fordi antall søknader om fritak for militærtjeneste også har gått kraftig ned. I 1998 søkte 3.008 personer om fritak fra militærtjeneste. I 2010 var antallet 345. Sivilarbeiderne blir utplassert i frivillige organisasjoner og kulturinstitusjoner.

(NTB)