ordforersnasa_570x321.jpg
ordforersnasa_570x321.jpg

«Snåsakvinnen» vil ha flere snåsabarn

Vigdis Hjulstad Belbo (Sp) er ordfører for 2164 snåsninger. Hun ønsker seg flere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Vi har for få barnefødsler. Vi skulle gjerne hatt større kull, så min oppfordring til ungdom i fruktbar alder er sett i gang, sier ordfører Vigdis Hjulstad Belbo (55) til politisk.no.

Hun er blitt utfordret av Trondheims ordfører Rita Ottervik i politisk.nos intervjuserie Ordførerkandidaten.

Snåsamannen Joralf Gjerstad har gjort kommunen kjent over hele landet.

- Alle vet hvor Snåsa ligger. Det er et privilegium å ha ham i kommunen. Han har bidratt til å gjøre oss verdensberømt, nesten, sier Belbo. Og for de ikke er helt sikre på hvor de finner Snåsa: kommunen ligger midt i Nord-Trøndelag med grense mot Sverige.

Ved forrige kommunevalg fikk Senterpartiet over 40 prosent av stemmene.

Hvordan ser en perfekt sommerdag ut for deg?

Da er jeg på en av Norges høyeste fjelltopper iført shorts og singlet. Jeg samler nemlig fylkestopper. I sommer er målet Store Skagastølstind i Sogn og Fjordane. (Norges tredje høyeste fjell, 2405 moh, red.anm.) For å nå toppen må man klatre, så først må jeg ta et klatrekurs.

Hvordan havnet du her, på toppen av listen?

Jeg har et stort samfunnsengasjement og stor kjærlighet til Snåsa. Jeg er glad i folk og sosial, så da jeg ble spurt om å stå på toppen av listen i 1999 sa jeg ja. I 2003 ble jeg ordfører etter to perioder som varaordfører. Da jeg ble spurt om å ta fire nye år, svarte jeg ja etter litt betenkningstid.

Hvorfor trengte du betenkningstid?

Jeg måtte tenke meg om. Man må ha glede og interesse for å kunne fortsette. Jeg gikk noen runder med meg selv og kjenne etter om jeg var klar for fire år til.  Og nå er jeg klar til dyst.

Hvorfor er Snåsa det beste stedet å bo?

Snåsa er en kjempefin kommune som er sentralt beliggende, vi har både E6 og jernbane gjennom kommunen. Det tar to timer Værnes, én time til Steinkjer og to og en halv time til Trondheim, hvis du vil en tur til storbyen. Snåsa er en perfekt distriktskommune for de som vil bo både sentralt og landlig. Vi har flott natur, med Snåsavatnet og en av landets største nasjonalparker Blåfjella-Skjækerfjella.

Og så må jeg legge til at Snåsa er et sørsamisk senter og en tospråklig kommune.

Hvem ser du opp til?

Kvinnesaksforkjemperen Fredrikke Marie Qvam. Hun banet vei for kvinner i politikken og for stemmerett for kvinner. Hun grunnla Norske Kvinners Sanitetsforening og har vært viktig for forebyggende helsearbeid.

Hva mener du er de tre viktigste egenskapene for en god ordfører?

Du må være veldig engasjert og glad i kommunen din. Du må ha gode samarbeidsevner, være kompromissvillig og løsningsorientert.

Hvis du ikke er genuint interessert i å få til ting, blir det ikke noe resultat. Og hvis du ikke er glad i kommunen din er du ingen god ambassadør. Du må være stolt og det er jeg virkelig.

En egenskap jeg ikke har og som jeg gjerne skulle hatt mer av, er å være tålmodig. Politiske prosesser tar tid, av og til synes jeg det tar for lang tid.

LES OGSÅ:

Sju av ti ordførerkandidater er menn

Rune Gerhardsen: – En ordfører må være morsom

Ordførerkandidat begynte med politikk etter kreftsykdom

Han skal fiske stemmer for Høyre i Ap-land

Hva er Snåsa kommunes største utfordring?

Vi har for få barnefødsler. Innbyggertallet er stabilt akkurat nå, vi har mer innflytting enn utflytting. Men vi skulle gjerne hatt større kull, så min oppfordring til ungdom i fruktbar alder er sett i gang.

 

Hva gjør dere for å få flere fødsler?

Vi har ingen pokaler for de som lager barn, men vi har gode tilbud for barnefamilier. Vi har god barnehagedekning og ingen venteliste på kulturskolen. Vi har nyrenovert idrettsanlegg og basseng.

Hvis du fikk velge ett prosjekt i din kommune som staten skulle fullfinansiere, hva hadde du valgt?

Trønderbanen hele veien til Grong. I dag stopper Trønderbanen i Steinkjer som ligger sør for Snåsa, men vi ønsker at den skal gå til Grong som ligger nord for oss. Vi skulle ønske vi hadde et par avganger morgen og et par avganger på ettermiddagen. Det er veldig mange i Snåsa som jobber i Steinkjer.

Hvor viktig er det for Senterpartiet å beholde ordførerposisjonen i Snåsa?

Senterpartiet er en drivkraft i utviklingen i Snåsa. Våre hovedsaker er bolyst og næringsutvikling.

Hva er ditt viktigste budskap i valgkampen?

Vi vil styrke Snåsa som bostedskommune og arena for næringsutvikling. Vi er allerede i gang med et bolystprosjekt og vi skal etablere en næringshage for å få fart på næringslivet, inkludert landbruket. Næringsutvikling danner grunnlaget for at det er godt å bo her.

Hvem utfordrer du til å være nestemann ut?

Kjell-Idar Juvik, Ap-ordfører i Hemnes i Nordland. Vi sitter sammen i styret for Utmarkskommunenes sammenslutning. Våre kommuner har mange felles utfordringer når det gjelder forvaltning av utmark og naturressurser.

LES OGSÅ:

Risør er ikke bare en sommerby

Vil fortsatt styre "annerledes-kommunen" Nesodden

Bergensordfører: – Demokrati er ingen selvfølge

Fabian Stang drømmer om ny t-banetunnel