Kommunevalgbarometer viser dødt løp mellom Arbeiderpartiet og Høyre

Men bildet vil se helt annerledes ut til høsten, spår en offensiv Martin Kolberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

531302

TV 2s kommunevalgbarometer for juli som er utarbeidet av TNS Gallup, viser at det er helt likt mellom Arbeiderpartiet og Høyre. Mens Ap går frem 1,1 prosentpoeng fra juni-målingen faller Høyre med 2,9 prosentpoeng. Dermed får begge partiene 28,1 prosents oppslutning.

- Det er vi kjempeglade for, ikke minst at vi er jevnbyrdige med Arbeiderpartiet. Og så sier jeg til alle i Høyre at nå skal vi trekke pusten godt inn og gjøre oss klare til kamp, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Les også:

- Har reserver i sofaen

Også Arbeiderpartiets nestor Martin Kolberg er klar til kamp. Han utpeker Høyre som Arbeiderpartiets argeste konkurrent og tror Ap kommer til å rykke fra på målingene fremover.

- Vi har jo veldig store reserver i ”vet-ikke-gruppa” som det heter, altså i sofaen. Og organisasjonens oppgave er å mobilisere dette, og det kommer vi til å klare, slik at når vi kommer frem til august og september kommer dette bildet til å se helt annerledes ut, spår Kolberg.

Politisk panel svarer:

Tar forbehold

Bakgrunnstallene fra TNS Gallup viser at Høyre har om lag det samme potensialet i å hente velgere som ennå ikke har bestemt seg som Arbeiderpartiet. Likevel er Erna Solberg mer defensiv enn Martin Kolberg.

- Det blir sikkert sånn at Høyre får litt lavere tall utover i valgkampen rett og slett for at andre partier mobiliserer litt mer, sier Solberg.

- Hva skal til for at dere blir større enn Ap?

- Min ambisjon er først og fremst å stabilisere Høyre godt oppe på 20-tallet, forteller Erna Solberg.

Se TV 2 Nyhetenes reportasje i videovinduet øverst i artikkelen.

Høyre er det partiet med de mest lojale velgerne. Åtte av ti som stemte på partiet ved forrige kommunevalg ville gjort det igjen. I tillegg lekker de lite til de andre partiene. Tallene viser at mens Høyre har tatt 201.000 stemmer fra de andre partiene som er representert på Stortinget, har de bare mistet 22.000 andre veien.

Les også: Ny borgerlig allianse kan velte rødgrønt styre i Tromsø

Ung bedring for Frp

Forrige måling TNS Gallup utførte for TV 2 og politisk.no ga Fremskrittspartiet en rekordlav oppslutning på kommunevalgbarometeret på 13,2 prosent. Denne måneden går de frem med to prosentpoeng til 15,2 prosents oppslutning.

En annen positiv nyhet for Frp er at de er det partiet som definitivt gjør det best blant de unge. I aldersgruppen 15-29 år svarer 27 prosent at de ville stemt Fremskrittspartiet dersom det var kommunevalg i morgen.

Ved valget i 2007 fikk Frp 17,5 prosents oppslutning. Siden den gang har de mistet hver femte velger til Høyre og bare seks av ti som stemte på Siv Jensens parti forrige gang ville gjort det igjen.

Les også: Terje Søviknes satser på sin fjerde periode i Os

Les også:  De er folkets favoritter i Oslo-valget

Fra seks-tallet og nedover

Etter de tre store partiene er det et sprang nedover til neste parti på TV 2s kommunevalgbarometer. Regjeringspartiet SV er det partiet som følger nærmest med 6,4 prosents oppslutning.

Senterpartiet har også en jobb å gjøre foran valget. Med 5,8 prosents oppslutning er det et lite stykke opp til forrige valgresultat på 8,0. Skal partileder Liv Signe Navarsete oppnå sitt mål om 100 ordførere etter valget ligger det imidlertid et potensial i å få ned tidligere Sp-velgere fra gjerdet, hver femte person som stemte Senterpartiet forrige gang har nemlig.

Les også: Rune Gerhardsen: – En ordfører må være morsom

KrF har stoppet Frp-lekkasjen

Kristelig Folkeparti går tilbake fra 6,9 til 5,1 prosents oppslutning. Det de imidlertid kan glede seg over er at de har stoppet lekkasjen av velgere til Fremskrittspartiet. Netto får de faktisk 10.000 velgere fra Frp.

Rødt går frem fra 2,1 til 2,3 prosents oppslutning. Gruppen andre partier og lister, inkludert lokale- og felleslister, går frem med 1,5 prosentpoeng fra 3,0 til 4,5.

Målingen er tatt opp av TNS Gallup ved personlige telefonintervjuer av 974 personer i tidsrommet 27. juni – 1. juli. 77,9 prosent av de spurte oppga partipreferanse. Feilmargin er +/- 1,4 – 2,8 prosentpoeng, størst for de største partiene. 

Les også:

Han skal fiske stemmer for Høyre i Ap-land