nilssen_tromso_570x321.jpg
nilssen_tromso_570x321.jpg

Magnar Nilssen (Ap) håper på å bli historisk i Tromsø

Men Magnar Nilssen (Ap) og hans rødgrønne samarbeidspartnere får tøff konkurranse fra en fersk borgerlig allianse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kommunestyret i Tromsø har vedtatt å innføre parlamentarisme i Nordens Paris. Dermed håper Arbeiderpartiets førstekandidat, Magnar Nilssen at han skal bli historisk, som byens første byrådsleder.

Arbeiderpartiet har hatt ordføreren i 12 år. For en uke siden presenterte tre av opposisjonspartiene sin plan for å ta makten fra de rødgrønne. Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre har dannet en borgerlig allianse.

– Jeg er litt overrasket over at Venstre vil samarbeide i Frp. Jeg har opplevd at Venstre er så uenige med Frp at det nærmest er naturstridig at de samarbeider. Og når de er minst i alliansen, så tilsier tyngdeloven at politikken vil ligge mot høyre. Men når det er sagt så synes jeg det er bra at velgerne får et klarere alternativ å vurdere. Da har du et høyre-alternativ og et rødgrønt alternativ i Tromsø, sier Nilssen til politisk.no.

Magnar Nilssen (Ap) er blitt utfordret av Høyres ordførerkandidat i Kautokeino, Mikkel Isak Eira, i politisk.nos intervjuserie Ordførerkandidaten.

Hvordan ser en perfekt sommerdag ut for deg?

På denne tiden av året er Nord-Norge den mest fantastiske plassen å være, så jeg vil sitte hjemme på terasssen med midnattsol, gode venner, reker, hvitvin og Mack-øl. På dagen er jeg ute og nyter naturen i Tromsø, kanskje en tur på fjellet.

Hvordan havnet du her, på toppen av listen?

Jeg har sittet i kommunestyret siden 1999. Jeg sa ja til gjenvalg, men at jeg skulle havne på toppen skjedde litt fort. Da ordføreren vår, Arild Hausberg, overraskende trakk sitt kandidatur, startet jakten på en ny listetopp. Flere meldte inn at de ønsket meg og jeg tenkte at dette er en sjanse man får én gang, så da nominasjonskomiteen spurte, sa jeg ja.

Hvorfor er Tromsø det beste stedet å bo?

Tromsø er en spennende by med høy aktivitet. Det skjer noe hele tiden. Tromsø er en flott kulturby. Byen er både urban og har en fantastisk nærhet til en vakker natur. Dessuten har vi et flott fotballag og det er med på å gjøre Tromsø til en flott by. Vi har et godt lag i år og jeg tror vi har gode sjanser til å ta seriegull.

Hvem ser du opp til?

Tromsøs trener Per Mathias Høgmo. Han er en flott person og  inspirator for laget. Han er balansert og kunnskapsrik, en fin ledertype.

Jeg har lenge vært tillitsvalgt i fagbevegelsen, og en person som jeg har sett opp til lenge er tidligere leder i LO, Yngve Haagensen. Hans brennende engasjement for saken er inspirerende.

Hva mener du er de tre viktigste egenskapene for en god ordfører?

For å lykkes internt må du være samlende og en god lagspiller. Du må være nyskapende og entusiastisk og kunne markedsføre kommunen på en god måte i ulike sammenhenger.

Hvilke av disse egenskapene har du og hva skulle du ønske du hadde mer av?

Hehe! Jeg ble enstemmig valgt av nominasjonskomiteen til Arbeiderpartiet, så da har jeg vel alle. Jeg skulle kanskje ønske at jeg var enda mer nyskapende og innovativt tenkende. Du kan aldri bli for kreativ.

LES OGSÅ: 

Rune Gerhardsen: – En ordfører må være morsom  

Terra-ordfører: Det var tøft da det stod på  

Hva er Tromsø kommunes største utfordring?

Tromsø har en positiv utvikling. Byen vokser og det er veldig bra, det motsatte hadde vært forferdelig. Veksten fører til et press i boligmarkedet og det gir høye priser. Da er det viktig at kommunen legger til rette for et høyt tempo i boligbyggingen og samarbeider godt med vårt eget boligbyggelag. Spesielt må det bygges boliger for unge, de har størst utfordringer med å komme inn på boligmarkedet. Det vil dessuten alltid være en stor gruppe som ikke har råd til å kjøpe boliger. Overfor dem har kommunen en rolleå fylle ved å tilby utleieboliger.

Hvis du fikk velge ett prosjekt i din kommune som staten skulle fullfinansiere, hva hadde du valgt?

Det hadde vært fantastisk om staten gikk inn og fullfinansierte gratisbuss i Tromsø.  Det hadde nok kostet rundt 250 millioner i året, men det er småpenger for en godt stilt stat og vi får det igjen i andre enden. Vi hadde fått overført mye trafikk fra bil til buss og dermed spart miljøet og investeringer til nye veier. Men vi er allerede flinke på kollektivtransport og har ingen ting å skjemmes over. Vi er den byen etter Oslo som har høyest kollektivandel.

Hvor viktig er det for Arbeiderpartiet å beholde ordførerposisjonen i Tromsø?

Det er veldig viktig. Vi er stolte over det vi har fått til, men vi vil enda mer i Tromsø. Vi vil satse enda mer på skole, næring og kultur. Det vil være et eksperiment å utsette byen for et Høyre- og Frp-styre. De representerer en helt annen kurs.

Hva er ditt viktigste budskap i valgkampen?

Vi vil legge enda bedre til rette for at Tromsø skal være en motor i landsdelen, innenfor olje, gass og fiskeri. Tromsø skal fortsatt være en naturlig sted å slå seg ned for bedrifter og folk som vil drive innen de næringene.

Det er også viktig å få på plass gode tilbud i eldreomsorgen, slik at  alle som har behov for enten sykehjemsplass eller omsorgsbolig,får det.

Hvem utfordrer du til å være nestemann ut?

Jeg har sett at Fremskrittspartiet har en god posisjon i Narvik, så jeg utfordrer deres ordførerkandidat, Trond Millerjord. Det er viktig å vise hva som er de viktigste sakene for dem, sånn at vi får vise forskjellene mellom partiene.

LES OGSÅ: 

Farmen-Mikkel: Det hjelper sikkert litt at jeg har vært på TV

Ordførerkandidat begynte med politikk etter kreftsykdom  

Bergensordfører: – Demokrati er ingen selvfølge