millerjord_narvik1_570x321.jpg
millerjord_narvik1_570x321.jpg

Frp vil bryte 110 år langt Ap-hegemoni

Trond Millerjord (Frp) mener tiden er inne for borgerlig styre i Narvik, etter over 100 år med Ap-ordfører.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I den siste perioden har Arbeiderpartiet styrt sammen med Høyre. Men Narvik Høyre har vedtatt at de heller vil prøve å få til et samarbeid på borgerlig side. Frp står med armene åpne.

– Etter 110 års Ap-hegemoni skal vi snu Narvik. Vi skal samle den politiske høyresiden og få fart på utviklingen i byen, sier Fremskrittspartiets ordførerkandidat, Trond Millerjord.

Han er blitt utfordret i politisk.nos intervjuserie, Ordførerkandidaten, av Arbeiderpartiets toppkandidat i Tromsø, Magnar Nilssen.

Hvordan ser en perfekt sommerdag ut for deg?

Det må være flott vær og god mat. Og jeg er gjerne i Sverige eller Finland på camping- eller hotellferie med fruen. Akkurat nå er jeg på stranda i 27 grader i Oulo i Nord-Finland. 

  Hvordan havnet du her, på toppen av listen? 

 Kona mi har jobbet i eldreomsorgen i Narvik i 30 år. Det er et tøft område og jeg lurte på hvordan man kan være med å påvirke og få mer ressurser til helse- og omsorgssektoren. Jeg snakket med to partier for å finne det som passet best for meg og landet på Frp. I 2003 ble jeg spurt om å stå på listen og siden da har jeg sittet i kommunestyret. Siden 2009, da gruppeleder  Torgeir Trældal ble valgt inn på Stortinget, har jeg vært politiker i 100 prosent stilling. Og gjennom nominasjonsprosessen ble jeg Frps ordførerkandidat.

Hvorfor er Narvik  det beste stedet å bo?

Narvik er en flott by og en liten by hvor de fleste kjenner hverandre.  Byen er i  rivende utvikling, spesielt på transport og logistikk. De neste ti årene kommer malmtransporten ut fra Narvik til å øke voldsomt. Dessuten er Narvik en verdenskjent by, på grunn av krigshistorien. Og historien vår har vi respekt for i Narvik.

 Hvem ser du opp til?

Jeg ser opp til alle folkevalgte uansett parti. Å ha et politisk verv tar enormt mye tid, for nesten ingen betaling. Når en tar på seg et verv går det også utover familien. Det krever mange timer i året og også familien får tilbakemeldinger på den jobben du gjør, både positive og negative. Også barna får kommentarer om det foreldrene har gjort i politikken.

LES OGSÅ:

Magnar Nilssen (Ap) håper på å bli historisk i Tromsø

Han skal fiske stemmer for Høyre i Ap-land

 

Sju av ti ordførerkandidater er menn  

Hva mener du er de tre viktigste egenskapene for en god ordfører?

Du må være samlende for alle partier. Du skal kunne representere kommunen på en verdig og god måte.  Og du må være lydhør for innbyggerne og være rask til å reagere dersom noen ikke er blitt hørt.

Hvilke av disse egenskapene har du og hva skulle du ønske du hadde mer av?

Jeg tror jeg er lydhør og jeg har bevisst jobbet mye mot enkeltpersoner i kommunen.

Jeg skulle ofte ønske at jeg hadde mer juridisk og økonomisk kompetanse, det burde egentlig enhver politiker ha,  selv om ikke alle tør å innrømme det. Mange saker i kommunen er så komplekse og omfattende at det ikke er bare-bare for en folkevalgt å finne ut hva som er rett. Ofte må man bare tro på det man får fremlagt av ekspertene, og dette knytter jeg direkte til Terra-saken. Vi måtte bare stole på kompetansen og det de la frem.

Hva er Narvik kommunes største utfordring?

Økonomien. Vi sitter med en gjeld på over 800 millioner kroner. En del av det er tap fra Terra-saken, men 600 millioner er lån som Arbeiderpartiet med flertallet har tatt opp i tidligere perioder. Så punkt nummer 1 er å få økonomien på plass. Vi må få konkurranseutsette kommunale tilbud og få inn private aktører for å se om vi kan spare penger. Og så må vi selge eiendommer.

Dessuten må planarbeidet i Narvik bli bedre. Arealplaner og reguleringsplaner må ligge i bunnen for å få til utvikling, vi ligger på etterskudd på alle nivåer. Det er i gang i dag, men vi må sette inn enda mer ressurser på det og antakelig leie inn ekstern hjelp for å få det til.

Les også:

Hvis du fikk velge ett prosjekt i din kommune som staten skulle fullfinansiere, hva hadde du valgt?

Den sittende regjering har sagt det i flere år, 10.000 varme hender, men ingenting stemmer. Staten kunne med fordel overtatt eldreomsorgen og fullfSittende regjering har sagt i flere år, 10 000 varme hender, ingenting stemmer. Staten kunne med fordel overtatt ansvaret for eldreomsorgen. Eldrebølgen som de sier kommer om noen år, den er her allerede. Problemet eskalerer for hver måned.

Hvor viktig er det for Frp å få ordførerposisjonen i Narvik?

Etter 110 års Ap-hegemoni skal vi snu Narvik. Vi skal samle den politiske høyresiden og få fart på utviklingen i byen, ikke minst på næringsutvikling og for næringsaktører. Det fortjener innbyggerne. De Frp-styrte kommunene Os og Austevoll i Hordaland har klart å snu en katastrofal kommuneøkonomi.

 Jeg vil jobbe for at Narvik skal bli en JA-kommune, med et JA med store bokstaver, for sånn har det dessverre ikke alltid vært.

Hva er ditt viktigste budskap i valgkampen?

Fremskrittspartiets budskap er det vi er tuftet på, vi vil satse på eldreomsorg, skole og skolens innhold, og sette skatter og avgifter.

Hvem utfordrer du til å være nestemann ut?

Høyres ordførerkandidat i Bergen, Trude Drevland. Vi følger jo med på hva som skjer i Bergens-regionen. De har fått til mye bra med Frp og Høyre-styre.

LES OGSÅ:

Søviknes satser på sin fjerde periode som ordfører i Os

Ordførerkandidat begynte med politikk etter kreftsykdom  

Bergensordfører: – Demokrati er ingen selvfølge