valgurne4_570x321.jpg
valgurne4_570x321.jpg

Lav velgermobilisering etter terroraksjonene

Partiene går sammen om å be folk bruke stemmeretten. Men så langt tyder ikke meningsmålingene på noen stor mobilisering etter terroraksjonene.  

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 Ved kommunevalget for fire år siden brukte bare seks av ti nordmenn stemmeretten sin. 61,2 prosent er den tredje laveste valgdeltakelsen siden 1922. 

 

Beskjeden effekt 

De politiske partiene går nå sammen om en felles kampanje for å få folk til å bruke stemmeretten ved lokalvalget, men så langt er det lite i målingene som tyder på noen massiv mobilisering av velgere etter terroraksjonene. 

Les også: Stoltenberg løfter Arbeiderpartiet til historiske høyder 

I helgen presenterte Nationen og Klassekampen stortingsbarometeret til Norfakta for august. Her oppga 74 prosent av de spurte hvilket parti de ville stemme på. I den siste målingen før sommeren fra samme byrå var andelen 76 prosent. 

Det første stortingsbarometeret TNS Gallup laget for TV 2 og politisk.no i august viste at 77,8 prosent oppga hvilket parti de vil stemme på, mens det i juli var 76,8 prosent som oppga partipreferanse. 

På det så langt eneste kommunevalgbarometeret etter terroraksjonene svarte 72 prosent hvilket parti de vil stemme på. Det er en økning på beskjedne 0,7 prosentpoeng fra juli. 

Les også: Fabian Stang ber folk vente med å stemme 

Ikke alle går til valglokalet 

Selv om andelen som oppgir partipreferanse på målingene nå er høyere enn de 61,7 prosentene som stemte ved forrige kommunevalg, er det langt fra sikkert at alle vil gå til valgurnene. 

Politisk.no har tidligere skrevet at det også for fire år siden var langt flere som svarte hvilket parti de ville stemme på før valget enn som faktisk avga stemme. Det siste kommunevalgbarometeret fra TNS Gallup før valget i 2007 viste at 69,3 prosent av de spurte oppga hvilket parti de ville stemme på. 

Les også:  Stoltenberg-effekten er ikke like sterk ved kommunevalg 

Les flere saker om valg fra politisk.no. 

Rekordvalg i 1963  

KrF-leder Knut Arild Hareide er blant politikerne som venter at terrorhandlingene vil mobilisere det norske folk til å gå til valgurnene som aldri før. Særlig tror han at ungdommen vil vise sin avsky for bombing og massedrap gjennom å stemme. 

Det lokalvalget der flest nordmenn har brukt stemmeretten sin var i 1963. Kommunevalget ble holdt få uker etter Kings bay-saken, mens Norge for første gang etter krigen hadde borgerlig regjering. Da valgte hele 81 prosent å stemme ved kommunevalget. 

Les også: Siv Jensen fikk FpU til å hylle Jens Stoltenberg