– Krevende for Ap og AUF å starte valgkampen nå

Arbeiderpartiet gjør seg klar til en følelsesladet og vanskelig valgkampstart.   [sumo progid=541715]

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av EIVIND FONDENES og TOR GAUTE SYRSTAD

Bak ødelagte vinduer i Arbeiderpartiets hovedkvarter på Youngstorget, har Oslo Arbeiderparti gjort de siste forberedelsene til årets valgkamp. Byrådslederkandidat for Arbeiderpartiet i Oslo, Libe Rieber-Mohn, sier det blir en følelsesladet valgkamp for både Arbeiderpartiet og AUF.

– Det er helt klart at det er krevende for Arbeiderpartiet og for AUF å starte valgkampen nå. Nå har de andre partiene ønsket å starte valgkampen, og det har vi forståelse for. Men for oss vil det være viktig å ha en lavmælt valgkampåpning, hvor vi møter mennesker ute i byen, der hvor de bor og der hvor de er, sier Libe Rieber-Mohn (Ap) til TV 2.

Les også: Rødt i Trondheim, blått i Bergen

.

– Viktig å snakke med folk, ikke om folk

Etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya, ble partiene enige om å utsette valgkampen til 13. august. Åpningen av valgkampen vil skje med felles arrangement mellom partiene i de store byene.

Det har også blitt tatt til orde for en mer respektfull tone i valgkampen i år, med et mindre aggressivt ordskifte. Et viktig og riktig grep, mener Rieber-Mohn.

– Jeg tror det er viktigere enn noen gang at vi snakker med folk, og ikke om folk. Mitt håp er at vi i denne valgkampen ikke bare skal være fokusert på å vinne debatter, men at debattene også skal være opplysende for de som hører på dem.

Les om kandidatene som stiller til valg i din kommune i TV 2 Velgerguiden

Etter den samlede åpningen i Oslo lørdag, vil Arbeiderparti-politikerne dele ut roser og snakke med folk i hele byen. Også AUF skal delta på dette.

– AUF har en veldig viktig rolle i hele valgkampen. AUF utgjør en kraft i valgkampmaskineriet vårt, som det er veldig viktig for oss å ta vare på. Men så skal vi ha et stor forståelse for at mange AUF`ere er hardt rammet, sier hun.

Les også: Oslo-folk vil ha Fabian Stang Sympatibølge løfter Arbeiderpartiet

– Vi må bruke demokratiet

Stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap) sier det er naturlig at valgkampen blir annerledes enn vanlig på grunn av 22. juli, og at Arbeiderpartiet vil holde en lav profil i starten. De sentrale rikspolitikerne i Arbeiderpartiet vil ikke delta i valgkampen før etter den nasjonale minnemarkeringen i Oslo spektrum 21. august.   

– Det politiske ordskiftet blir litt forandret. Jeg synes det er veldig fint at alle partiene har ventet med valgkamp til i dag, sier Stortingspresident Dag Terje Andersen til TV 2 Nyhetskanalen.  

Han understreker likevel viktigheten av å få igang de politiske debattene nå når valgkampen starter.

– Det var jo selve demokratiet som ble angrepet, og da er det viktig at vi kan bruke demokratiet på den måten det skal brukes, sier han.

Se hele intervjuet med Dag Terje Andersen i videovinduet under:

541719