Navarsete tror ikke bønder spekulerer i rovdyrtap for å tjene penger

Torsdag var det Senterparti-leder Liv Signe Navarsete sin tur til å bli spurt ut av Øyvind Brigg på TV 2 Nyhetskanalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

546818

.

I tillegg til regjeringens politikk i lokalsykehussakene og nestleder Ola Borten Moes konflikt med naturvernere, måtte Navarsete svare på sitt eget partis rovdyrpolitikk.

Årlig betales det ut store summer til norske bønder for tap av dyr. I fjor ble det utbetalt 72,8 millioner kroner kun til tap av sauer til rovdyr.

.

– Rovdyr er en trussel mot bosetning og næringsutvikling

Programleder Øyvind Brigg spurte Navarsete om erstatning for tapte dyr har blitt en tilleggsnæring for norske bønder.

– Det har blitt en trussel mot bosetning og næringsutvikling i distrikts-Norge, og det er Senterpartiet veldig lei oss for. Vi brukte flere hundre år på å utrydde rovdyr, for å bane vei for norsk matproduksjon, og nå er det på tide at lokalbefolkningen blir hørt, og at vi får ned skadeomfanget, sier Navarsete.

Hun tror rovdyrforliket partiene på Stortinget ble enige om før sommeren vil sørge for mindre skade og færre rovdyr i Norge.

Les også: Historisk rovdyrforlik på Stortinget

Betaler ut millionerstatninger

Norge har i dag fem prosent av rovdyrbestanden i Europa. Men vi betaler ut halvparten av det som blir betalt i erstatning til bønder i hele Europa. Likevel vil ikke Navarsete tro på at noen spekulerer i tap av sau for å tjene penger.

– De som har tap, melder dette inn, og det blir selvsagt sjekket ut av de som har ansvaret for det. Jeg har ingen grunn til å tro at noen spekulerer ved å melde inn større tapp enn det de har. Men jeg vet at mange har store tap, og jeg vet at altfor mange slutter med den viktige produksjonen som både bidrar til å holde kulturlandskapet i hevd, og som sørger for å gi oss god, trygg mat i Norge, sier hun.

Les også:

Distriktsparti nummer én

Ved kommunevalget i 2007 fikk Senterpartiet 8,0 prosent av stemmene. Den siste målingen TNS Gallup gjennomførte for TV 2 og politisk.no, viser at partiet sliter med å holde på velgerne. Senterpartiet får en oppslutning på 6,5 prosent, en nedgang på 0,7 prosentpoeng fra forrige måling.

Bare litt over halvparten av dem som stemte Senterpartiet i 2007 vil gjøre det samme igjen.

Hvem stemmer på Senterpartiet og hvordan har partiets oppslutning utviklet seg? Se Kjetil H. Dahles gjennomgang i videoen under.

546821