partiledere_montasje_570x320.jpg
partiledere_montasje_570x320.jpg

Her er partiene velgerne flykter fra

Noen partier er langt flinkere til å beholde sine tidligere velgere enn andre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

.

Med en uke igjen til valget har politisk.no analysert  den siste kommunevalgmålingen fra TNS Gallup.

.

Trofaste Høyrevelgere

Ingen andre partier har like trofaste velgere som Høyre. 82 prosent av velgerne som stemte Høyre i 2007 sier de vil gjøre det samme i dag.

Bare ti prosent har satt seg i sofaen og er usikre på hva de skal stemme, mens sju prosent har funnet seg et nytt parti.

Også velgerne som stemte på Arbeiderpartiet er lojale mot partiet. 75 prosent av Ap-velgerne fra 2007 sier de vil stemme Arbeiderpartiet igjen, fjorten prosent har funnet seg et nytt parti, mens 11 prosent har satt seg i sofaen.

Les også: Klart borgerlig flertall i Oslo

Sosialistisk Velgerflukt

SV har hatt flere rekorddårlige meningsmålinger og kan stå i fare for å gjøre sitt dårligste kommunevalg på 40 år. I følge fredagens kommunevalgbarometer fikk partiet 4,5 prosents oppslutning, og måtte dermed se seg slått av KrF, Senterpartiet og Venstre.

Ingen andre partier har skremt så en like stor andel av velgerne fra 2007 over til andre partier som SV. Hele 34 prosent av de som stemte på SV har skiftet parti, 16 prosent har satt seg i sofaen, mens bare 50 prosent av SV-velgerne er trofaste mot partiet.

Les også: Nye krisemålinger for SV

SofaPartiet

Med en oppslutning på 5,9 prosent ligger Senterpartiet godt bak forrige valgresultat på 8,0. Forklaringen er at 21 prosent av velgerne som stemte Senterpartiet har satt seg i sofaen. Ingen andre partier har en like høy andel av velgere fra 2007 som er usikre en uke før valget.

Men Senterpartiet mister nesten like mange tidligere velgere til andre partier. 20 prosent har funnet seg et nytt parti, mens 59 prosent er lojale.

Les også: Opptur for Høyre - rekord for Venstre

Lojale i sentrum

De to sentrumspartiene KrF og Venstre har derimot bare fem prosent av sine tidligere velgere som har satt seg i sofaen.

Venstre som fredag kunne notere seg for historisk rekord på kommunemålingen fra TNS Gallup beholder 70 prosent av velgerne fra 2007, mens 25 prosent har funnet seg et nytt parti å stemme på.

.

70 prosent av KrFs velgere fra 2007 er lojale, mens 25 prosent har funnet seg et nytt parti. KrFs største problem er at de henter svært få nye velgere.

Les også: Knut Arild Hareide: - Mer omsvermet enn jeg hadde trodd

Velgerflukten fra Frp

Fremskrittspartiet ligger også et stykke under forrige valgresultat med 12,4 prosent på den ferskeste kommunemålingen.

Forklaringen er at bare 62 prosent av Frp-velgerne fra 2007 holder fast på partiet, 25 prosent har forsvunnet til et nytt parti, mens 13 prosent har satt seg på gjerdet.

Stein i glasshus: Sivs ansvar