skolevalg_grafikk1_570x320.jpg
skolevalg_grafikk1_570x320.jpg

Her er vinnerne og taperne av skolevalget

Sosialistisk Venstreparti blir nesten halvert, mens Arbeiderpartiet og Høyre er de store vinnerne av årets skolevalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

.

Det viser en prognose politisk.no og TV 2 har laget, basert på 25.000 avgitte stemmer.

Historisk bunnivå

For ti år siden var SV klart størst ved skolevalgene med støtte fra 23,5 prosent av skoleelevene. Siden den gang har oppslutningen blant de unge gradvis gått nedover til 21,5 prosent i 2003,  16,6 prosent i 2005 og 10,8 prosent for to år siden.

.

Prognosen politisk.no og TV 2 har laget viser at SV ligger an til å få 6 prosents oppslutning ved årets skolevalg.

- Det er dramatisk og et klart varsku for SV om at de nå mister en del av den unge skare, som de tidligere har hatt godt fotfeste blant, sier valgforsker Hanne Marthe Narud ved Universitetet i Oslo til politisk.no.

Hun er imidlertid ikke overrasket over at SV mister grepet om de unge velgerne.

- Det føyer seg inn i et mønster og virker rimelig i forhold til det vi har sett av målinger den siste tiden, sier Narud.

Les også: Her er partiene velgerne flykter fra

Arbeiderpartiet klart størst

Aldri før har Arbeiderpartiet hatt høyere oppslutning ved skolevalgene, enn det prognosen til politisk.no og TV 2 tyder på at de ligger an til å få i år.

De siste to skolevalgene har Arbeiderpartiet ligget på rundt 21 prosent, mens de nå går frem til 30 prosent på prognosen.

- Det er rekord for Arbeiderpartiet blant de unge velgerene.  Vi skal ikke se bort fra at noe av dette er sympatieffekt. Arbeierpartiet har jo rekruttert en del nye unge medlemmer, sier Narud.

Les også: Her er partiene folk ikke vil stemme på

Høyre forbi Frp

Mens Høyre går frem med fem prosentpoeng til 21 prosent, går Fremskrittspartiet tilbake med seks prosentpoeng til 18 prosent på den første prognosen for skolevalget.

- Arbeiderpartiet og Høyre appelerer tydeligvis til de unge velgerene, for Frp er det ikke godt nytt men de ligger tett opp til Høyre på denne prognosen, sier Narud.

Venstre er fjerde største parti på skolevalgsprognosen med sju prosnet, mens de fikk fem prosent for to år siden.Holder Venstres oppslutning seg også på de skolene som har valg tirsdag kan partiet gjøre sitt beste skolevalg siden 1989.

Les også: Sykehusstrid gir rekordoppslutning for Venstre

Prognosen gir Senterpartiet seks prosent, KrF fire prosent, Rødt tre prosent og andre partier og lister fem prosent.

Se reportasje fra TV 2 Nyhetene i videovinduet (Reporter: Ragne Riise)

547661