Stian_Berger_Rosland2_570x321.jpg
Stian_Berger_Rosland2_570x321.jpg

Politikerne i Oslo tvinges til budsjettkutt

Stadig flere innbyggere i Oslo tvinger hovedstaden til å ta frem sparekniven i neste års budsjett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

.

Byrådet legger opp til kutt på tilsammen 460 millioner, men planlegger samtidig store investeringer i nye skolebygg.

.

Ingen vinnere

Det finnes knapt en eneste vinner i budsjettforslaget til byrådet i Oslo. Årsaken er blant annet kraftig befolkningsvekst i hovedstaden, økte pensjonskostnader og innstramninger i inntektssystemet til kommunene.

- Det er ingen tvil om at vi hadde hatt en romsligere økonomi i Oslo dersom regjeringen hadde ført en mer storbyvennlig politikk og beholdt det gamle inntektssystemet, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H) til politisk.no.

Les også: Frp og Høyre kutter ikke eiendomsskatten i Bergen

Han forventer heller ingen videreføring av den statlige eldre-milliarden, som Jens Stoltenberg (Ap) la frem etter TV 2s avsløringer om at over 3.000 eldre ventet på sykehjemsplass.

- Eldremilliarden ga oss 105 millioner kroner. Vi har ikke så veldig stor tro på at satstingen videreføres, så lenge det ikke kom signaler om det under valgkampen, sier Berger Røsland.

Dermed kuttes budsjettet i hovedstaden for andre år på rad, mens Oslo må låne penger for å bygge skoler, infrastruktur og barnehager. Budsjettet for hovedstaden inneholder svært få nye satstinger.

Les gjesteblogg fra Bjørnar Moxnes (Rødt):  Budsjettet øker forskjellene

Vil ha konkurranse

Byrådet har satt av 1,4 milliarder kroner til kjøp av transporttjenester og vil investere i 96 nye t-banevogner frem til 2015. Inntektene fra bomringen skal blant annet brukes til å oppgradere nedslitte t-banestasjoner.

- Konkurranseutsetting av trikk og t-bane er en forutsetning for at satsingen skal kunne fortsette, sier byråd for byutvikling, Bård Folke Fredriksen (H).

I rushtiden står kollektivtrafikken for rundt 80 prosent av alle reiser i hovedstaden.

Byrådet setter også av 130 millioner kroner til investering i nye sykkelveier i hovedstaden.

Les også: - Strammere budsjett kan gjøre Stoltenberg upopulær

Investerer i skolebygg

Langt større befolkningsvekst enn tidligere antatt gjør at elevtallet i Osloskolen øker kraftigere enn antatt.

- Antall elever i Osloskolen øker med rundt 17.600 de neste ti årene. Derfor vil vi investere i nye skolebygg for opptil 18 milliarder kroner, sier byråd for kultur- og utdanning, Torger Ødegård (H).

I tillegg foreslår Byrådet å omdisponere enkelte av de videregående skolene til grunnskoler og en del kombinerte barne- og ungdomsskoler til rene barneskoler.

Les også: Frp-ekspert: - Kolberg tar fullstendig feil om Frp-koden

Kutter kraftig

Ingen av sektorene skjermes for kutt i budsjettforslaget, som er laget av byrådspartiene Høyre og Fremskrittspartiet. Etter at Frp tidligere denne uken varslet at de trekker seg fra byrådet, står Høyre alene bak budsjettforslaget.

- Årets budsjettforslag innebærer en innstramning av driftsbudsjettet for å sikre et bærekraftig budsjett også i fremtiden, sier finansbyråd Kristin Vinje (H).

Budsjettet til bydelene som har ansvar for barnehager og eldreomsorg står for det største kuttet med 219 millioner kroner, mens det kuttes 143 millioner kroner i budsjettet til kultur- og utdanningssektoren og vel 52 millioner i miljø- og samferdselsbudsjettet.

Tirsdag ble det klart at Høyre vil starte forhandlinger med Venstre og KrF om å danne et borgerlig mindretallsbyråd i Oslo. Dersom forhandlingene fører frem, vil det komme endringer i budsjettforslaget.

Les også: Høyre forhandler med sentrum om byråd i Oslo