odda_ny_570x320.jpg
odda_ny_570x320.jpg

Vil kaste lokal LO-leder på grunn av Høyre-samarbeid

LO-topp og Rødt-politiker Terje Kollbotn sørget for at Odda får ordfører fra Høyre. Nå blir han bedt om å trekke seg som lokal LO-leder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et krast brev ber ledere i tre lokale fagforeninger Terje Kollbotn om trekke seg fra ledervervet i LO i Indre Hardanger, skriver Klassekampen. Kollbotn leder LO i Indre Hardanger og var Rødts listetopp i Odda ved valget.

.

Fagforeningslederne reagerer kraftig på at Kollbotn og Rødt har inngått et valgteknisk samarbeid med Høyre. Samarbeidet gir industrikommunen Odda blå ordfører for første gang siden 1922. Dersom Kollbotn ikke trekker seg, krever fagforeningslederne et representatskapsmøte der mistillit mot lederen vil være eneste sak.

Les også: Knallrøde Odda får ordfører fra Høyre

– Terje Kollbotn er en ressurs, og har vært en sterk talsperson for fagbevegelsen i Odda. Det er ike noen personlig vendettea mot ham, eller mot partiet Rødt. Men vår øverste tillitsvalgte kan ikke støtte et kommunalt flertall som Høyre ordføreren, sier Einar Mikkelsen, som leder Odda Kjemiske Arbeiderforening, til Klassekampen.

Ukameratslig

Kollbotn mener de tre fagforeningslederne opptrer uryddig og ukameratslig.

– Jeg fikk vite dette samtidig som det var sendt til media. Dette kunne blitt tatt opp internt, men det har de ikke gjort. I stedet har de  gjort LO til en partipolitisk slagmark, sier LO-toppen til avisen.

Les også: Her samarbeider Arbeiderpartiet og Frp

Privatisering på is

Som en del av avtalen mellom Rødt og de borgerlige partiene har Rødt fått gjennomslag for å legge alle planer om privatisering og konkurranseutsetting på is de neste fire årene.

– Vi har hatt mye krangling og stridigheter i Odda. Nå går vi inn i en samarbeidstid, derfor trenger nå en samlende ordfører, det har ikke Gard Folkvord fra Arbeiderpartiet vært og derfor er John Opdal et bedre alternativ, sa Kollbotn til TV 2 da avtalen ble kjent i forrige uke.

Les også: Innbyggerne i Odda føler seg lurt av Rødt

Industristeder blir blå

Odda er ikke den eneste røde bastionen som blir farget blått etter høstens kommunevalg.

Også den tradisjonelt røde kommunen Rana i Nordland, der Arbeiderpartiet og SV for noen år siden hadde støtte fra 75 prosent av velgerne, får ordfører fra Høyre.

Litt lengre nord i Nordland, i Narvik, ser det ut til Høyre kan overta ordførerklubben etter mer enn 100 år med Arbeiderparti-ordfører.

Les også: Røde Rana har blitt blågrønt