Siv_Jensen_oktober_570x321.jpg
Siv_Jensen_oktober_570x321.jpg

Historisk nedtur for Fremskrittspartiet

Fremskrittspartiet får sin laveste oppslutning på over ti år på TV 2s ferske stortingsmåling.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

.

Etter et at Fremskrittspartiet gikk på en smell ved kommunevalget, sliter partiet fortsastt med rekordlav oppslutning.

Se videoinnslag nederst i artikkelen

Frp halvert

Det har gått litt over to år siden Fremskrittspartiet gjorde sitt beste valg noen sinne med 22,9 prosent av velgerne i ryggen. Partiet fikk 41 representanter og var nest størst på Stortinget med god margin.

Nå er bildet fra forrige valg snudd på hodet. Dersom det var stortingsvalg i dag ville Fremskrittspartiet bare samlet 11,6 prosent av velgerne, en tilbakegang på 3,3 prosentpoeng fra den siste stortingsmålingen før kommunevalget. Et valg i dag ville mer enn halvert Fremskrittspartiets gruppe på Stortinget til 19 representanter.

.

- Nå må vi ha samling i bånn og rette blikket fremover. Dette er selvfølgelig ingen hyggelig meningsmåling, men den kommer rett etter et veldig dårlig kommunevalgresultat for Fremskrittspartiet, sier Siv Jensen (Frp) til TV 2.

Mens Fremskrittspartiet sliter strømmer velgerne til Høyre, som i følge målingen i dag ville gjort et av historiens beste valg.

Les også: Historisk opptur for Høyre

- En gedigen utfordring

Bakgrunnstallene viser at bare litt over halvparten av velgerne som stemte på Fremskrittspartiet i 2009 ville ha gjort det samme dersom det var stortingsvalg i dag. Tallene at mer enn hver fjerde velger som stemte på Fremskrittspartiet i 2009 i dag ville ha stemt Høyre.

- Fremskrittspartiet har en gedigen utfordring med å få tilbake velgere som tidligere har stemt på partiet, sier valgforsker Hanne Marthe Narud ved Universitetet i Oslo til politisk.no.

Les også:

Frp-leder Siv Jensen mener partiet må snakke mer om politikk og bruke mindre tid på interne utfordringer, som partiet etter hennes mening har hatt nok av det siste året.

- Det er godt det er to år til stortingsvalget, det er det vi skal måles på, så får vi bruke energien vår på det, fremfor å kommentere dårlige målinger, sier Jensen.

Les også: Frp-ekspert: - Martin Kolberg tar fullstendig feil om Frp-koden

Hoksrud tilbake på Stortinget

Under åpningen av Stortinget mandag var Bård Hoksrud tilbake i Stortinget etter den mye omtale turen til Riga.

- Kan din mye omtale tur til Riga ha skremt velgere fra Frp?

- Det er helt umulig å si, jeg håper ikke det og er overbevist om at vi skal klare å snu dette til noe positivt igjen og at Fremskrittspartiet kommer sterkt tilbake, sier Hoksrud til TV 2.

Les også: Valgforskere: Velgerne vil neppe straffe Frp for Hoksrud-saken

Valgforsker Hanne Marthe Narud tviler på at det er den siste tidens omtale av Fremskrittspartiet som har skremt velgerne.

- Jeg tror ikke det har noe å gjøre med sex-sakene Frp har opplevd når så mange tidligere Frp-velgere sier de vil stemme Høyre. Dette er ikke uavhengig av diskusjonen som regjeringsansvar og økonomisk politikk, sioer Narud til politisk.no.

(Se TV 2-innslag. Reporter; Geir Solås Moen):

556200