helle_thorning_schmidt_AFP_570x321.jpg
helle_thorning_schmidt_AFP_570x321.jpg

Ny dansk regjering vil ha slutt på blokkpolitikken

Etter ti år med en klar todeling av dansk politikk inviterer Danmarks nye statsminister Helle Thorning-Schmidt opposisjonen til brede forlik.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

.

Tirsdag åpnet Folketinget i København med den danske kongefamilien tilstede. Der presenterte landets nye statsminister Helle Thorning-Schmidt politikken den nye danske regjeringen ønsker å føre.

- Jeg vil gjenskape det brede samarbeide. Vi er hele Danmarks regjering, sa den ferske statsministeren.

.

De siste ti årene har Dansk politikk vært delt i to klare blokker der den borgerlig-liberale regjeringen har styrt med støtte fra Dansk Folkeparti i en lang rekke saker.

Les også: Her er Danmarks nye superminister

Mandag overtok sosialdemokraten Helle Thorning-Schimdt som regjeringssjef for en regjering som består av Sosialdemokratene, sentrumspartiet De radikale og Sosialistisk Folkeparti. Fløypartiet Enhetslisten som tilsvarer det norske Rødt er en del av det parlamentariske grunnlaget, men er ikke en del av regjeringen.

Den ferske statsministeren gjorde det klart at hun ønsker brede politiske kompromisser i flere saker, blant annet i utlendingspolitikken, der hun inviterte opposisjonen til et bredst mulig forlik.

Se video fra Folketinget:

556332