montasje_jensen_stoltenberg_570x320.jpg
montasje_jensen_stoltenberg_570x320.jpg

Siv Jensen om voldtektsbølgen: – Regjeringen er såre fornøyd med alt den har gjort

Frp-lederen utfordret statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i spørretimen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Både Siv Jensen og Venstre-leder Trine Skei Grande leverte onsdag forslag til Stortinget knyttet til overfallsvoldtektene i Oslo. Hittil i år er det anmeldt hele 48 brutale overfallsvoldtekter, det er dobbelt så mange som i hele fjor. Det siste brutale overgrepet skal ha skjedd i Slottsparken natt til søndag.

Voldtektsbølgen var også tema i det første spørsmålet i onsdagens spontanspørretime.

.

Les også: Siv Jensen skremt av voldtektsbølge

– Det har vært mye fokus rundt tiltak for å bekjempe voldtekt, men det har vært vanskelig å se at regjeringen har fulgt det opp, sa Frp-leder Siv Jensen og etterlyste mer synlig politi, bedre bruk av dna-analyser og tiltak mot asylsøkere, ettersom denne gruppen topper overfallsstatistikken.

– Når har regjeringen tenkt å iverksette tiltakene, spurte Siv Jensen.

– Har gjort mye

Statsminister Jens Stoltenberg mener at regjeringen allerede har gjort mye for å bekjempe overfallsvoldtekter, blant annet ved å nedsette et offentlig utvalg.

– Utvalget har kommet med sin innstilling og vi følger opp tiltak i tråd med mange av forslagene og også andre forslag. Det ene er at vi har etablert en egen etterforskningsgruppe for voldtektskriminalitet tilknyttet Kripos. Den blir styrket i budsjettet for 2012 slik at den øker fra 8 til 16 ansatte fra 2010 til 2012. Det andre er at vi øker politibemanningen i Oslo. Det tredje er å øke straffenivået, både maksimumsstraff og minimumsstraff. Og Oslopolitiet har meldt i dag at de vil skjerme sedelighets- og voldsavsnittet slik at de kan konsentrere seg om disse voldtektsforbrytelsene og i tillegg styrke bemanningen ved avsnittet. Vi har også gjennomført en DNA-reform som gjør at vi nå samler inn mye mer DNA-prøver som gir bedre grunnlag for bevisførsel.

Les også: – Kun 10-15 prosent av voldtektsofre oppsøker mottak

– Upresis

Siv Jensen mente statsministeren var upresis når han hevdet at regjeringen styrker politibemanningen.

– Politiet har fått tilført flere midler, men det er til alle andre formål enn bemanning. Det er tydelig sammenheng mellom politidekning og voldsutøvelse. Da er det på tide at regjeringen tar det innover seg og erkjenner at politidekningen er for lav, sa Jensen.

Dette har regjeringen allerede tatt innover seg, svarte statsministeren.

– Derfor har vi over flere år trappet opp innsatsen. Vi har doblet opptaket ved politihøgskolen. Vi har også økt bemanningen i politiet, og vil ytterligere øke bemanningen i 2012. Vi må i tillegg etablere et samarbeid med lokale myndigheter og vi må se hva vi kan gjøre i samarbeid med utelivsbransjen, taxinæringen og andre. Og jeg er også av den oppfatning at vi må være åpne og ærlige på at, selv om det store flertallet av folk med utenlandsstatsborgerskap i Norge er lovlydige, er de overrepresentert blant voldtektskriminelle og det må og det må vi også iverksette tiltak i forhold til, sa Jens Stoltenberg.

Les også: Storberget får kritikk etter voldtektsbølge

– Regjeringen er såre fornøyd

Etter spørretimen var Frp-lederen ikke fornøyd.

– Jeg synes ikke statsministeren hadde gode svar på utfordringene han fikk i forhold til voldtektsbølgen. Regjeringen er såre fornøyd med alt den har gjort. Men sannheten er at politidekningen i Norge går ned. Den er  betydelig høyere i våre naboland og det får selvfølgelig konsekvenser for den tryggheten, eller manglende trygghet, som veldig mange kvinner nå har som følge av denne voldtektsbølgen, sier Siv Jensen til TV 2.

– Tiltakene hjelper, men det er åpenbart ikke nok. Derfor er det vi trapper opp innsatsen ytterligere, sier Jens Stoltenberg.

Les også: