helle_2_570x320.jpg
helle_2_570x320.jpg

Hardt år i vente for Danmark

Danmarks nye statsbudsjett bærer bud om at økonomien står foran et hardt år. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den nye regjeringen venter et underskudd på statsfinansene på hele 96 milliarder danske kroner neste år, en vesentlig økning i underskuddet fra den forrige regjeringens statsbudsjett på 85 milliarder kroner. 

 

Regjeringen til Helle Thorning-Schmidt ser også for seg større dansk arbeidsledighet med en topp på 167.000 ledige. Det er 6.000 flere enn i den tidligere regjerings plan fra august. 

Les også: Ny dansk regjering vil ha slutt på blokkpolitikken 

Skylder på forrige regjering

Først etter sommeren nesten år ser den nye sentrum-venstre-koalisjonen for seg at arbeidsledigheten gradvis faller. 

– Eksporten vår har hittil holdt dansk økonomi oppe, men også den er nå gått tilbake. Det hjemlige forbruket står fortsatt i stampe, og man må konstatere at den forrige regjeringens innsats ikke har virket, sier finansminister Bjarne Corydon og legger en del av ansvaret på forgjengerne. 

Dyrere varer og mer vei og bane

Den nye danske regjeringen vil hente inn fem milliarder kroner i økte avgifter. De vil gjøre det dyrere å kjøpe øl, vin, sjokolade og andre usunne matvarer. 

Les også: Nå blir det dyrere å dra på handletur til Danmark  

Den danske regjeringen vil bruke 17,5 milliarder kroner på en såkalt kick-start ut av finanskrisen. Store anleggsprosjekter som jernbane mellom København og Ringsted og et stort motorveiprosjektet ved Holbæk blir fremskyndet. 

Også skoler og sykehus skal pusses opp, noe regjeringen mener vil sysselsette 8.500 personer neste år. 

Det danske bistandsbudsjettet øker også, men den nye danske regjeringen øker underskuddet på statsbudsjettet med rundt 10 milliarder kroner til 95 milliarder danske kroner. 

(TV 2/ NTB)